- At det finnes visse holdninger blant gærne folk, det er jeg klar over. Men jeg fatter ikke at Lars Monsen har så mangel på kunnskap

Lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag raser etter «hundedrap»-utspill.

ER DET SANT?: Lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg, må få det gjentatt at det virkelig er eventyreren Lars Monsen som har skrevet innlegget som skaper furore i sosiale medier. Foto: Norsk Bonde- og Småbrukarlag / Lars Eivind Bones / Dagbladet
ER DET SANT?: Lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg, må få det gjentatt at det virkelig er eventyreren Lars Monsen som har skrevet innlegget som skaper furore i sosiale medier. Foto: Norsk Bonde- og Småbrukarlag / Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det koker i kommentarfeltet under Lars Monsens raseri-innlegg på Facebook etter at en gårdbruker i Rogaland innrømmet å ha skutt hunden Tønes (13 måneder) foran øynene på eieren. 

«En sauebonde har gjort det igjen. Skutt en hund, attpåtil rett foran eieren, som står tilbake i dyp sorg og sjokk. Er det på tide å ta en grundig evaluering av hele sauenæringa slik den er i Norge idag?» skriver Monsen i innlegget, som ble lagt ut i går.

Det var Rogalands Avis som omtalte saken først.

- Er det Lars Monsen? Lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg, er hjemme på gården sin i Grue Finnskog i Hedmark, og har fått med seg opprøret rundt saken.

Hun har ikke selv lest Monsens innlegg der han stiller en rekke kritiske spørsmål om den norske sauenæringa, men får det opplest av Dagbladet.

Blant annet stiller han spørsmål som «er det akseptabelt at hunder må holdes i bånd, mens sauene kan gå fritt -- hvorfor er det IKKE slik at sauene til en hver tid MÅ PASSES PÅ?».

- Er det Lars Monsen som skriver det?, spør Furuberg oppgitt.

- At det er visse holdninger blant gærne folk, det er jeg klar over. Men at Lars Monsen, som jeg har beundret så godt, har slik mangel på kunnskap, det fatter jeg ikke, sier hun.

- Hunder er jo de med jaktinstinkt. Hvorfor skulle de som har laget loven om båndtvang, si at hunder må være i bånd? Jo, fordi hunder kan angripe vilt. Sau dreper ikke andre dyr. Den sammenligningen er jo helt vill, sier hun.

Inviterer Monsen til «kunnskapsmøte» Furuberg har selv både jakthund og flere sauer på gården hjemme i Hedmark, og sier hun «er like glad i dem alle sammen».

x

Når Monsen spør «er det greit å trekke på skuldrene og si at, tja, det har jo vært sånn lenge så da må vi fortsette med det -- og vi må jo ha sauekjøtt i gryta? Må vi virkelig det for en hver pris?», blir hun oppgitt.

- Jeg må snakke med ham om dette. Jeg skal rett og slett skrive et brev til ham og invitere ham til Norsk Bonde- og Småbrukarlag, sier hun.

- Hvorfor det?

- Fordi han har totalt mangel på kunnskap. Jeg tar ikke parti i denne saken, men når han stiller slike spørmål, blir jeg sjokkert. At det går an å stille slike spørsmål, sier hun.

Hun ønsker ikke å ta parti i saken, fordi hundens eier og saueeieren selv strides i skyldspørsmålet, og fordi hun selv ikke var vitne til hendelsen.

- Hvis det er snakk om skudd i nødverge, så er det annerledes enn om det er drap på en hund som ikke er i angrep på sauer. Det er to vidt forskjellige ting, understreker hun.

Hun mener samtidig at Monsen kunne «holdt seg i skinnet» og latt være å kommentere «en sak han ikke kjenner».

- Han må ha skrevet i affekt og i mangel på kunnskap, sier Furuberg.

- Skjøt i låret og magen Bonden har innrømmet at han skjøt hunden, og sier han mener hunden jaget sauene hans. På tross av det generelle båndtvangen, gikk ikke hunden i bånd, skriver lokalavisa.

HUNDEEIER: Lars Monsen har selv flere hunder. Her under et hundeløpstevne på Femunden, med hunden Nickel (3). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HUNDEEIER: Lars Monsen har selv flere hunder. Her under et hundeløpstevne på Femunden, med hunden Nickel (3). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg skulle fiske og parkerte i nærheten. Vi gikk på fjellet og så sauene. Hunden gikk like ved siden av meg og var helt uinteressert i dem. Så kom bonden kjørende nedover på en firehjuling. Han dro opp haglen og skjøt Tønes først i låret og så i magen, sier eieren, Ole Stangeland (25) til avisa.

I innlegget på Monsens åpne Facebook-side har nå mer enn 30 000 personer engasjert seg i saken. Mange er enige med Monsen og refser bonden, som èn som skriver «Skyt hunden min, og jeg skyter bonden!».

Andre lar seg irritere over at Monsen skriver om saken.

«Hadde trudd du faktisk hadde mere vett Lars og ikke minst kjenner til media. Detta er rett og slett lavmål av deg!!!», skriver en.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i Lars Monsen.

ENGASJERER SEG: Eventyrer Lars Monsen. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/Dagbladet
ENGASJERER SEG: Eventyrer Lars Monsen. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/Dagbladet Vis mer