SPLITT OG HERSK:  Bolsjojballetten i Moskva er rystet etter at danseren Pavel Dmitritsjenko (på bildene til høyre) tilsto svovelsyreangrep på sin sjef Sergej Filin (42) i går. Ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen, forteller at det har vært kjent at krefter ønsket Filin vekk. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet, Alexander Zemlianichenko / AP Photo, Interior Ministry Press Service via Reuters / NTB Scanpix
SPLITT OG HERSK: Bolsjojballetten i Moskva er rystet etter at danseren Pavel Dmitritsjenko (på bildene til høyre) tilsto svovelsyreangrep på sin sjef Sergej Filin (42) i går. Ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen, forteller at det har vært kjent at krefter ønsket Filin vekk. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet, Alexander Zemlianichenko / AP Photo, Interior Ministry Press Service via Reuters / NTB ScanpixVis mer

- At en ballettsjef har blitt utsatt for noe så absurd overgår alle thrillere

Ballettsjef Ingrid Lorentzen forteller at hele ballettmiljøet er rystet etter svovelsyreangrep ved Bolsjojballetten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at en av stjernedanserne ved en av verdens mest anerkjente teatre - Bolsjojballetten i Moskva - har tilstått svovelsyreangrep på sin egen sjef.

I en kunngjøring fra politiet i Moskva har danseren Pavel Dmitritsjenko (29) planlagt og betalt to personer nærmere 8000 kroner for angrepet på kompaniets kunstneriske leder, Sergej Filin (42), melder Sky News.  De tre er nå i fengslingsmøte i den russiske hovedstaden.

Dmitritsjenko, som sjøl har spilt hovedrollen i «Ivan den grusomme» og skurken i Svanesjøen, ble fengslet for to dager siden.

- Jeg planla angrepet, men det var ikke jeg som utførte det, uttalte en blek og tydelig sliten ballettdanser på video til politiet i går.

- Overgår thrillere - Jeg kjenner ikke de involverte her, og er like rystet som alle andre. At en ballettsjef har blitt utsatt for noe så absurd overgår alle thrillere, sier ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen.

Hun forteller at det russiske miljøet er rystet - ifølge hennes gode venn - den kjente, russiske ballettsjefen Slava Samurov.

BLE ANGREPET:  Kunstnerisk leder ved Bolsjojballetten Sergej Filin ble angrepet med svovelsyre 17. januar i år. Ifølge magasinet Time har Filin blitt trakassert av ukjente forut for angrepet. han har mottatt tulleoppringninger til alle døgnets tider, e-post-kontoen hans har blitt hacket og bildekkene hans kuttet opp. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Scanpix
BLE ANGREPET: Kunstnerisk leder ved Bolsjojballetten Sergej Filin ble angrepet med svovelsyre 17. januar i år. Ifølge magasinet Time har Filin blitt trakassert av ukjente forut for angrepet. han har mottatt tulleoppringninger til alle døgnets tider, e-post-kontoen hans har blitt hacket og bildekkene hans kuttet opp. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært kjent at krefter ønsket Filin vekk, men dette har en brutalitet ingen var forberedt på. Han hadde aldri hørt om fysiske angrep innenfor den russiske ballettverdenen, sier Lorentzen.

Syreangrepet skjedde seint på kvelden 17. januar i år, da Filin var i ferd med å gå inn i sin leilighet i den russiske hovedstaden. En maskert mann, som har vist seg å være en tidligere dømt kriminell, ropte først på Sergej, før han kastet svovelsyre i ansiktet hans.

Ifølge politiet hadde danseren leid inn to menn for å kjøre fluktbilen og kaste syra. Alle har tilstått, og det er ukjent om Filin får synet tilbake.

- Også forgjengeren til Filin, som er en fantastisk koreograf, møtte mye motstand, sier Lorentzen.

Den forrige kunstneriske lederen gikk av etter at det ble spredt sex-bilder av en person, slående lik ham, på nettet. Ifølge magasinet Time har det oppstått tilfeller hvor knust glass har blitt funnet inne i tåspiss-skoene til danserne på teateret. Også katter har blitt kastet opp på scenen under forestillinger.

Mulig kjæresteinspirasjon Ifølge det russiske politiet kan et mulig motiv for syreangrepet ha vært hevn. Dmitritsjenkos kjæreste, Anzhelina Vorontsova, er også en del av Bolsjoj-kompaniet, og hun ergret seg over å ikke få tildelt hovedrollen i Svanesjøen av Filin i desember.

Etter dette skal Filin ha blitt trakassert av ukjente, med tulleoppringninger til alle døgnets tider, e-post-kontoen hans har blitt hacket og bildekkene hans kuttet opp, ifølge Time.

Polititeorien går ut på at danseren har hevnet seg på kjærestens vegne. Fra sykesenga har også Filin fortalt at han mener sjalu og hevngjerrige kollegaer på teateret står bak angrepet.

- Du vil ikke tro hvor mange ganger jeg har spurt om å få danse i Svanesjøen, men de nekter meg det, sa en tydelig misfornøyd ballerina i et intervju til Time i februar.

Etter å ha danset en solo på trening, snudde hun seg til Time-journalisten og sa:

- Ser du hva som skjer her? Dette er danserne Bolsjoj-teateret utbetaler ydmykende lønninger til, og samtidig nekter å danse.

Anzhelina Vorontsova har fortalt at hun sa ja til å danse i kompaniet etter at den georgisk-fødte danseren Nikolai Tsiskaridze tok henne under sine vinger. Han har offentlig vist sin misnøye over Filin, som ble kunstnerisk leder ved teateret i 2011.

Ifølge kilder på teateret skal også mistenkte Dmitritsjenko ha uttalt at han ikke fornøyd med lønna og flere av Filins avgjørelser. Han har sagt at ikke engang «utenlandske arbeidere ville ha jobbet på en byggeplass for samme lønn».

- Hermetisk og lukket Ifølge ballettsjef Ingrid Lorentzen var det russiske ballettmiljøet inne i en dårlig periode under den kalde krigen, da flere av de beste danserne flyttet til vesten og gjorde karrierer her. Til tross for at Bolsjoj-balletten er svært kjent, har balletten ikke alltid hatt det beste kompaniet.

ALVORLIG SVOVELSYREANGREP:  Stjernedanser ved Bolsjojballetten i Moskva, Pavel Dmitritsjenko, er mistenkt for svovelsyreangrep på kompaniets artistiske direktør og tidligere ballettdanser, Sergej Filin (42). Foto: Misja Japaridze / AP Photo og Bolsjojballetten / NTB Scanpix
ALVORLIG SVOVELSYREANGREP: Stjernedanser ved Bolsjojballetten i Moskva, Pavel Dmitritsjenko, er mistenkt for svovelsyreangrep på kompaniets artistiske direktør og tidligere ballettdanser, Sergej Filin (42). Foto: Misja Japaridze / AP Photo og Bolsjojballetten / NTB Scanpix Vis mer

Det er Marinski-balletten i St. Petersburg som tradisjonelt har hatt høystatus og vært ledende i forhold til teknikk i danseverdenen.

- Miljøet i Russland var veldig hermetisk og lukket, men i de seinere åra har vi opplevd at de har fått en større åpenhet for vestlig innflytelse. Nasjonalballetten er for første gang i historien blitt invitert til å gjeste den store Dighilev-festivalen ved det verdensberømte Mikhailovsky-teateret i St. Petersburg til høsten. Det er nesten så jeg ikke tror på det før jeg ser det, sier hun.

Alle de tre mistenkte risikerer opptil tolv års fengsel for alvorlig legemsbeskadigelse.

RYSTET: Ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen, er rystet over syreangrepet. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
RYSTET: Ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen, er rystet over syreangrepet. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer