«At folk ikke lærer!»

For 18 år siden ble hun selv voldtatt av en piratdrosjesjåfør. Nå er Grete Kvalheim, leder i Dixi - Landsforeningen for voldtatte - oppgitt og frustrert over at folk ennå ikke har lært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er tilfeldigheter som avgjør om du kommer fra dette med livet i behold, sier hun. Seinest i helga har to kvinner anmeldt voldtekter i piratdrosjer. En i Bergen, og en i Oslo. Dette er bare de siste i rekken av liknende tilfeller i høst. Mediene har brukt mye tid og plass på disse voldtektene, likevel skjer det igjen og igjen.

Selv voldtatt

- Jeg fatter ikke at folk ikke skjønner hvor farlig dette er, sier Kvalheim.

Hun støtter politimester Rolf B. Wegners uttalelse i gårsdagens utgave av Dagbladet, der han sier at det å sette seg inn i en piratdrosje er jevngodt med å spille russisk rulett.

Det var i 1982 at Grete Kvalheim selv haiket hjem fra en fest. Tilfeldighetene ville at det var en piratdrosjesjåfør som stoppet og tok henne med i bilen. Så voldtok han henne. Hun bruker sin historie for å få folk til å skjønne hvor farlig dette er. Også i hennes tilfelle var det jo alkohol med i bildet, og Kvalheim tror det er nøkkelen.

- Hadde ikke folk drukket, ville de visst at de ikke skulle sette seg inn i en piratdrosje. Og det gjelder både gutter og jenter, sier Kvalheim. Men hun er enig i at jenter er mest utsatt for voldshandlinger.

- Særlig hvis de har drukket. Når angrepet skjer, blir de paralysert. Sjåførene er jo presumptivt edru, og det sier seg selv at de da har overtaket, sier Kvalheim, som synes det er leit at folk ikke lærer.

Be om legitimasjon

Hun minner om at jenter bør ta noen enkle forholdsregler når de er på vei hjem fra byen, også når de skal ta vanlig drosje.

  • Først og fremst, reis helst sammen med noen - ikke sett deg inn i bilen alene.

  • Vis klart og tydelig at du noterer ned drosjens nummer og registreringsnummer.

  • Du kan også be sjåføren legitimere seg, ved å vise fram sertifikatet.

- Slik viser du i alle fall at du følger med. Alt er bedre enn å kaste seg inn i en piratdrosje, selv om køen på drosjeholdeplassen er to timer lang.

- Visst er det kjipt der og da. Men vil du ikke heller stå to timer i kø enn å bli voldtatt?

REIS IKKE ALENE: - Reis sammen med noen, er et klart råd fra Grethe Kvalheim, som selv har blitt voldtatt i en pirattaxi. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.