KJÆRESTEVOLD

- At gutter tror de har rett på sex, er så feil som det kan bli

Rød Ungdom vil ha nasjonale tiltak mot kjærestevold.

SKREMMENDE: Mira Stokke og Tobias Lund i Rød Ungdom mener tallene på hvor utbredt kjærestevold er blant tenåringer er skremmende høye. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SKREMMENDE: Mira Stokke og Tobias Lund i Rød Ungdom mener tallene på hvor utbredt kjærestevold er blant tenåringer er skremmende høye. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den europeiske STIR-studien viser at 42,9 prosent av norske tenåringer, som er eller har vært i forhold, har opplevd ulike typer for kjærestevold: Digital vold: 29,1 prosent, psykisk vold 25,9 prosent, seksuell vold 18,8 prosent og fysisk vold 12,8 prosent.

- Tallene på hvor utbredt kjærestevold er blant tenåringer er skremmende høye. Det handler nok for mange om at gutter plasseres i en bås, der de skal være tøffe, sier Mira Stokke, feministisk ansvarlig i Rød Ungdom.

- At gutter tror de har rett på sex er så feil som det kan bli. Kanskje skapes disse vrengebildene av kvinneundertrykkende porno, sier Mira Stokke.

Rød Ungdom krever at regjeringen legger fram en nasjonal strategi for å forebygge vold i nære relasjoner.

Mest forundret

I Dagbladet i forrige uke fortalte Carolina Øverlien, som har jobbet med voldsforskning i hele sitt voksne liv, at det som forundrer henne mest er hvor usikre tenåringsjentene er på hvor grensen går for hva som er akseptabelt og uakseptabelt.

- Det kan være lett å tenke at kampen for jenters rett til å bestemme over egen kropp ble vunnet en gang for alle på 70-tallet, men trolig har vi ikke vært flinke nok til å følge opp nye generasjoner, sier forsker Carolina Øverlien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer