KJÆRESTEVOLD

- At gutter tror de har rett på sex, er så feil som det kan bli

Rød Ungdom vil ha nasjonale tiltak mot kjærestevold.

SKREMMENDE: Mira Stokke og Tobias Lund i Rød Ungdom mener tallene på hvor utbredt kjærestevold er blant tenåringer er skremmende høye. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SKREMMENDE: Mira Stokke og Tobias Lund i Rød Ungdom mener tallene på hvor utbredt kjærestevold er blant tenåringer er skremmende høye. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den europeiske STIR-studien viser at 42,9 prosent av norske tenåringer, som er eller har vært i forhold, har opplevd ulike typer for kjærestevold: Digital vold: 29,1 prosent, psykisk vold 25,9 prosent, seksuell vold 18,8 prosent og fysisk vold 12,8 prosent.

- Tallene på hvor utbredt kjærestevold er blant tenåringer er skremmende høye. Det handler nok for mange om at gutter plasseres i en bås, der de skal være tøffe, sier Mira Stokke, feministisk ansvarlig i Rød Ungdom.

- At gutter tror de har rett på sex er så feil som det kan bli. Kanskje skapes disse vrengebildene av kvinneundertrykkende porno, sier Mira Stokke.

Rød Ungdom krever at regjeringen legger fram en nasjonal strategi for å forebygge vold i nære relasjoner.

Mest forundret

I Dagbladet i forrige uke fortalte Carolina Øverlien, som har jobbet med voldsforskning i hele sitt voksne liv, at det som forundrer henne mest er hvor usikre tenåringsjentene er på hvor grensen går for hva som er akseptabelt og uakseptabelt.

- Det kan være lett å tenke at kampen for jenters rett til å bestemme over egen kropp ble vunnet en gang for alle på 70-tallet, men trolig har vi ikke vært flinke nok til å følge opp nye generasjoner, sier forsker Carolina Øverlien.

Som forskningsleder ved Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress hadde hun ansvaret for den norske delen av STIR-studien (Safeguarding teenage intimate relationships), som omfatter 4500 ungdommer i alderen 13-18 år og ble gjennomført i Norge, England, Italia, Kypros og Bulgaria.

- Når man er 16 år, forventes det at man alltid skal være seksuelt tilgjengelig for kjæresten sin? Som voksen kvinne, sier jeg: Selvsagt skal man ikke det!

- Men vi traff 16-årige jenter som trodde at kroppen deres kulle være tilgjengelig når kjæresten ønsket sex. At de måtte stille opp når gutten ønsket det.

- Det overrasket meg fordi jeg trodde at vi var kommet lenger i vårt likestilte samfunn, sier Carolina Øverlien.

Stille jenter

Mira Stokke i Rød Ungdom sier til Dagbladet at hun synes det er trist at mange jenter setter egne grenser til siden, for å oppfylle kjærestens forventninger.

- Men det er egentlig ikke så rart når vi vet at jenter blir oppdratt i kjønnsroller som forteller dem at de skal være stille, pene og tilgjengelige for gutter. Dette påvirker hvilke tanker man har om relasjoner og kjæresteforhold, sier Mira Stokke.

Hun mener det er volden som er problemet.

- Gutter tar seg til rette fordi de kan, og tråkker over grenser, bevisst eller ubevisst. Det handler ikke om at gutter generelt er slemme. Også gutter gjør det som forventes av dem. Det er trange kjønnsroller på begge sider. Jeg mener vi snakker for lite om relasjoner og grensesetting i skolen.

- Ungdom må lære hvordan de setter egne grenser, og respekterer andres. Vi mangler god seksualundervisning i skolen som kunne tydeliggjort at jenter har lov til å sette grenser, sier Mira Stokke.

Tobias Lund, leder i Rød Ungdom, poengterer at moderpartiet Rødt har fått gjennomslag for at grensesetting skal tas inn i seksualundervisningen på skolen.

- Det vil forhåpentligvis gi resultater, sier han.

Krenkelser

Rød Ungdom mener det må settes av 30 millioner kroner i en egen post på statsbudsjettet til forebygging av voldtekt og andre seksualiserte krenkelser.

- Pengene kan brukes til utbygging av lavterskeltilbud som jenter kan gå til med sine opplevelser, for eksempel helsestasjon og psykologtjeneste, supplerer Mira Stokke.

Tobias Lund maner også til økt politisk satsing på politiet.

- Vi vil styrke politiets enheter som jobber med seksualisert vold, slik at responstida blir kort for den som melder fra, sier RU-lederen.

Enig med Ap

Han støtter forslaget fra Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap), medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité, som ber regjeringen utarbeide en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner med målrettede tiltak som favner ungdom og kjærestevold.

- Vi trenger mer kunnskap. Derfor må det settes av penger til forskning som kan bidra til å dokumentere omfanget av kjærestevold i Norge, og hvordan vi kan forebygge det. Ungdommer må ha et tilbud og rask hjelp når de trenger noen å snakke med, uttalte Elise Bjørnebekk-Waagen til Dagbladet i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer