-  At jeg lever, er en lottogevinst

Brannmann Francis Verleyen (55) sto i første rekke da det smalt. Fem av kollegaene hans er døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATH (Dagbladet): -  Smertene er under kontroll nå, men jeg tenker på vennene mine, sier Verleyen stille. Da Dagbladet besøker ham på St. Madelene Hospital i Ath, ramser han opp navnene på alle han kjenner som omkom i gasseksplosjonen i Ghislenghien.

Eksplosjonene skjedde tidlig i går morgen. Klokka halv ni kjente noen arbeidere som jobbet på et industriområde i nærheten en sterk gasslukt og alarmerte brannvesenet. Brannmannskaper var i ferd med å etablere en sikkerhetssone rundt lekkasjen da eksplosjonen fant sted. Hele industriområdet ble pulverisert. Det var i går kveld usikkert hva som kunne være årsaken til lekkasjen, men ifølge den belgiske avisa Le Soir var det spekulasjoner om anleggsmaskiner kunne ha kommet borti rørledningen. En liten gnist er nok til å antenne gassen.

En av tre overlevende

Selv er 55-åringen en av bare tre overlevende i et frivillig brannmannskap på åtte personer, og han slapp unna med en forbrenning på 30 prosent av kroppen. Brannmennene kom til stedet for å sjekke gasslekkasjen fredag morgen, og de var blant dem som sto nærmest da det eksploderte.

-  Vi var veldig nær flammene, og varmen var så vanskelig. Vi prøvde å løpe bort. Det var grusomt, sier Verleyen.

Til tross for at han er skadet og medtatt, er han ved godt mot.

-  Jeg er tilbake på jobb neste uke, fleiper han, før han blir alvorlig.

-  Jeg kommer til å være redd for gass. Små mengder kan være veldig farlige, sier Verleyen til Dagbladet.

Nevøen Cedric nikker ved siden av sykesenga.

-  Vi var så utrolig redde for ham. Jeg er så glad for at han er i live, sier han.

Francis smiler svakt.

-  At jeg lever, er en lottogevinst.

Det er en solfylt sommerettermiddag i Ath, den lille byen sju kilometer fra ulykkesstedet. Men på torget i sentrum står 4-5 tv-team, og hvert femte minutt kan man høre ambulanser og sirener rundtom i den ellers fredelige byen.

-  Folk er veldig preget. Det er den første katastrofen vi har hatt her siden krigen, sier overlege Ravez på intensivavdelingen på St. Madelene Hospital.

Krigssone

-  Det var døde kropper på parkeringsplasser og på markene rundt. Biler var utbrente over et området på en halv kilometer, sa talsmannen for brannvesenet Francis Boileau til Reuters.

-  Det ser ut som en krigssone, sa han.

De kraftige eksplosjonene i Ghislenghien nær den belgiske byen Ath blir beskrevet av vitner som et «Mini-Hiroshima». To fabrikker ble ødelagt, og eksplosjonene etterlot seg et stort krater.

Døde kropper ble kastet utover i mer enn 500 meters radius fra eksplosjonsstedet. Mer enn 100 mennesker ble skadd. Ifølge belgiske helsemyndigheter er situasjonen kritisk for 24 mennesker som ble alvorlig forbrent.

Alle sykehus i området ble umiddelbart satt i alarmberedskap, og skadde ble også fraktet over grensa til Lille i Frankrike. Den belgiske statsministeren Guy Verhofstadt avbrøt ferien sin i Italia og reiste hjem for å besøke stedet.

Nordsjøgass

Eksplosjonen rev hull i en seksjon av en underjordisk gassledning som frakter gass fra den belgiske havnebyen Zeebrugge til det franske markedet.

Ledningen leverer gass under høyt trykk og er 90 cm i diameter. Selskapet Fluxys driver nettverket av gassledninger i Belgia. En talsmann sier at gasstilførselen er kuttet i området, men at eksplosjonen ikke vil få konsekvenser for tilførselen av gass til Frankrike.

Zeebrugge tar imot gass gjennom en over 800 kilometer lang gassrørledning fra Sleipner-feltet i Nordsjøen. Selskapet Gassnor har ansvaret for transport av all norsk gass til kontinentet.

Driftsvakt Bjørn Karlsen sa i går til Dagbladet på grunn av vedlikehold så har gassleveransen fra norsk sokkel vært nede i går og i dag.

-  Det var rene tilfeldigheten som gjorde at vi hadde vedlikehold både ved Troll-plattforma og på Kollsnes i Rogaland. Vi begynner leveransen igjen på søndag, sier han.

FLAMMEHAV: Gasslekasjen utløste en serie eksplosjon som pulveriserte bygningene i nærheten.
GLAD: Fra sykehussenga priser brannmannen Francis Verleyen seg lykkelig over at han er i live. Selv er 55-åringen en av bare 3 overlevende i et frivillig brannmannskap på åtte personer, og han slapp unna med en forbrenning på 30 prosent av kroppen.
«MINI-HIROSHIMA»: Den kraftige eksplosjonen etterlot seg et enormt krater rundt gassledningen.