- At jødehat blomstrer i Europa, er veldig skremmende og må tas på alvor

Utenriksminister Børge Brende hedret drepte Dan Uzan ved synagogen i København.

LA NED BLOMSTER: Utenriksminister Børge Brende (H) la ned blomster ved synagogen i København for å hedre Dan Uzan (37), som ble drept natt til i går. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
LA NED BLOMSTER: Utenriksminister Børge Brende (H) la ned blomster ved synagogen i København for å hedre Dan Uzan (37), som ble drept natt til i går. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRYSTALGADE, KØBENHAVN (Dagbladet): På slaget klokka 17.00 ankom Norges utenriksminister Børge Brende (H) synagogen i sentrum av København. Der satte han seg på huk og la ned blomster til ære for jødiske Dan Uzan (37), som ble drept i terrorangrepet natt til i går.

- Antisemittisme har ingen plass i det 21. århundre, den må bekjempes. Å legge ned blomster er en måte å minnes ham som ble drept og de to politifolkene som ble såret. Det er viktig å vise at vi tar antisemittismen på alvor, sier Brende til Dagbladet.

- Må tas på alvor - Kan et slikt angrep skje i Oslo?

- Vi vet jo at Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er angrepet tidligere (synagogen ble skutt mot i 2006, red.anm.), og vi har sett en antisemittisme som er helt uakseptabel. At jødehat blomstrer i Europa, er veldig skremmende og må tas på alvor, sier utenriksministeren.

Brende er opptatt av å forebygge at et slikt angrep skjer i Norge. Han trekker fram at trusselnivået er hevet, og at politiet bestreber seg på å holde kontroll på islamistiske fremmedkrigere som reiser inn og ut av konfliktområder.

- Vi må hindre at unge muslimske menn tyr til den typen virkemidler. Det går på integrasjon, det må man ta inn over seg og tenke igjennom,

- Må forebygge Utenriksministeren trekker spesielt fram Den Islamske stat (IS) i Syria og Irak, og Boko Haram i Nigeria som farlige trusler, med særlig vekt på førstnevnte.

- Norge har tilbudt seg å drive militær kapasitetsbygging overfor den irakiske hæren og peshmergaen (kurdisk milits). For det andre må man strupe flyten av penger og ressurser inn til IS, og man må gjøre mer for å hindre at vestlige fremmedkrigere drar til Syria, i stedet for å fange dem opp når de kommer tilbake.

- TA VARE PÅ HVERANDRE: Brende hilste på Det Mosaiske Trossamfunds forstander Jair Melchior etter blomsternedleggelsen. Han formante menigheten til å ta vare på hverandre. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
- TA VARE PÅ HVERANDRE: Brende hilste på Det Mosaiske Trossamfunds forstander Jair Melchior etter blomsternedleggelsen. Han formante menigheten til å ta vare på hverandre. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

Etter blomsternedleggelsen hilste Brende på rabbi Jair Melchior, hvis far Michael tidligere var forstander for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

På en pressekonferanse med Det Mosaiske Trossamfund i Danmark tidligere i dag understreket Dan Rosenberg Asmussen, leder for Det Jødiske Samfund, og Melchior at de ikke lar frykten ta overhånd, på tross av angrepet. De understreket også at de har et godt forhold til det muslimske miljøet i Danmark.

- Angrepet skyldtes ekstremisme. Vi har fått mange støtteerklæringer fra muslimer i etterkant, sa Asmussen til Dagbladet.

ROSEHAV: Svært mange har lagt ned roser utenfor synagogen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
ROSEHAV: Svært mange har lagt ned roser utenfor synagogen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer