- At koffertbeviset skulle være falskt var aldri noe tema

Både sakkyndig og legdommer i Treholt-saken mener koffertbeviset må granskes.

PENGER I KOFFERTEN? Arkivbildet er gitt av Politiets Sikkerhetstjeneste og viser angivelig dollarsedler funnet i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. 
Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
PENGER I KOFFERTEN? Arkivbildet er gitt av Politiets Sikkerhetstjeneste og viser angivelig dollarsedler funnet i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Legdommer i Treholt-saken Jan Bingen mener koffertbeviset bare var ett av flere som overbeviste ham om at Arne Treholt var skyldig.

- Koffertbeviset var en del av materialet, men ikke det eneste. I forhold til den jobben jeg gjorde den gangen har jeg ikke noe problem, vi baserte oss på det bevismaterialet som ble lagt fram den gang., sier Bingen til Dagbladet.

- Ikke tema To av legdommerne som dømte Treholt for spionasje i 1986 vil ikke uttale seg om saken. Bingen kan ikke huske at det var en diskusjon om opphavet eller ektheten til bildene den gang.

- Nei, hvorfor skulle man ta opp det? Ingen hadde grunn til å tro at politiet brukte uærlige metoder. Aktoratet la det jo fram i rettssalen som bevis. Jeg kan aldri husket at det var noe tema, hverken fra aktoratet eller forsvarerne, sier Bingen.

- Men er det noe feil med bevismaterialet bør man se på gjenopptakelse, det er bare rimelig og ut fra en folkelige betraktninger så er det riktig.

- Må frifinnes Willy Østreng, som var sakkyndig i rettssaken og daværende direktør ved Fridtjof Nansen Instituttet mener et eventuelt falskt koffertbevis gjør at Treholt må frifinnes.

- Rettsstaten kan ikke leve med at det fabrikkeres bevis. Når det er sagt, så kan dette føre til at han frifinnes til tross for at han er skyldig. Mange vil kanskje føle at det er urimelig, men politiet kan ikke gå utover lovens rammer slik det er hevdet, sier Østreng til Dagbladet.

VAR DET PLASS TIL PENGENE?
 Bilde fra 4. februar 1986 som viser Arne Treholt som forsøker å legge 15 000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i hans dokumentmappe. Foto: Erik Thorberg / Scanpix
VAR DET PLASS TIL PENGENE? Bilde fra 4. februar 1986 som viser Arne Treholt som forsøker å legge 15 000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i hans dokumentmappe. Foto: Erik Thorberg / Scanpix Vis mer