- At mennesker som jobber med å hjelpe andre utsettes for drap er skrekkelig

Fagforening ber om bedre sikkerhetstiltak for barnevernsansatte.

VIL HA ETTERFORSKNING: Den drapssiktede jentas (15) forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, sier til Dagbladet at hun går ut ifra at politiet også vil etterforske om jenta og hennes historikk samsvarte med det tilbudet hun fikk i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VIL HA ETTERFORSKNING: Den drapssiktede jentas (15) forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, sier til Dagbladet at hun går ut ifra at politiet også vil etterforske om jenta og hennes historikk samsvarte med det tilbudet hun fikk i dag. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER/OSLO (Dagbladet): - At mennesker som har utdannet seg og jobber med å hjelpe andre som har det vanskelig utsettes for drap er skrekkelig, sier fylkesleder Ingunn Strand Johansen i Fellesorganisasjonen (FO) i Akershus til Dagbladet.

- Manglende sikkerhet Hun sier tankene først og fremst går til den drepte Anna Kristin Gillebo Backlunds pårørende og kolleger. Backlund var nattevakt ved Behandlingssenteret Små Enheter, der hun natt til i går ble drept av en 15-årig klient.

Johansen mener saken aktualiserer et problem: manglende sikkerhet for ansatte i barnevernet.

- Hva er risikoen når en går på jobb og hvilken bemanning bør det være for å kunne gi det beste tilbudet? Har man laget risikoanalyser i forkant? spør Johansen. Hun sier at hun ikke kjenner detaljene i rutinene ved Behandlingssenteret Små Enheter (BSE) i Vollen i Asker — men sier til Budstikka at fagforeningen nå vil følge de ansatte ved institusjonen tett.

- De ansatte har god utdannelse. Det er ikke der problemet ligger. Men det er systemene. Hva tilbyr samfunnet barna med disse typer problemer vi ser her? sier Johansen til Dagbladet.

Vil til bunns - Denne hendelsen aktualiserer kravet om økt sikkerhet for ansatte som opplever vold eller trusler om vold på arbeidsplassen. Nå må sikkerheten tas på alvor, sier nestleder Tone Faugli i FO, som ber om en forskrift til arbeidsmiljøloven om vold og trusler. Johansen peker på at jo dårligere tilbud klientene i en institusjon har, jo større er risikoen for at de ansatte utsettes for fare. Hun sier de nå skal komme til bunns i denne saken

- Vi ønsker å kartlegge arbeidshverdagen rundt omkring i institusjonene for å finne tiltak som minker risikoen for vold, sier Johansen.

Den drapssiktede jentas (15) forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, sier til Dagbladet at hun går ut ifra at politiet også vil etterforske om jenta og hennes historikk samsvarte med det tilbudet hun fikk i dag, og fylkeslege Petter Schou sier til NRK at det kan bli aktuelt å vurdere om sikkerheten ved institusjonen var godt nok ivaretatt.

Store penger BSE har vært nevnt som et eksempel på hvordan privat barnevernsdrift genererer store inntekter. Bedriften eies av Knut Oscar Nordby (54) fra Frogn, som i fjor hadde en formue på over 21 millioner kroner. BSE har avdelinger i Oslo, Asker, Hobøl, Moss, Vestby og Oppegård, og har gjennom åra kastet godt av seg. Regnskapet for i fjor viser inntekter på 56,6 millioner og et årsresultat på 6,9 millioner etter skatt.

VIL HA BEDRE SIKKERHET: Ingunn Strand Johansen i FO. Foto: Privat
VIL HA BEDRE SIKKERHET: Ingunn Strand Johansen i FO. Foto: Privat Vis mer

«Dette er bare tragisk. Jeg må henvise deg til politiet. Vi har mer enn nok med å ta vare på våre klienter og medarbeidere», skriver Nordby i en sms. Dagbladet søkte Nordby og fag- og utviklingsleder Dag Skådinn for en kommentar til kritikken — uten hell.

BSE oppgir å tilby «individuelle tilbud for unge med behov for heldøgns-, omsorgs- og psykiatrisk oppfølging i små boenheter». Beboerne å være av begge kjønn og av ulik etnisk bakgrunn, og fra 12 til 20 år.

EIER: Knut Oscar Nordby (54). Foto: BSE
EIER: Knut Oscar Nordby (54). Foto: BSE Vis mer