- At pasienters egne vurderinger settes så tydelig til side, er skremmende

Mental Helse oppgitt etter at medpasienter måtte redde psykiatripasient.

- KAN SI IFRA:  «Petter» (32) og en annen pasient valgte å reise hjem til kameraten og kontakte politiet da han ikke dukket opp til et møte med sykehuset etter å ha vært på overnattingspermisjon fra lukket psykiatrisk avdeling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- KAN SI IFRA: «Petter» (32) og en annen pasient valgte å reise hjem til kameraten og kontakte politiet da han ikke dukket opp til et møte med sykehuset etter å ha vært på overnattingspermisjon fra lukket psykiatrisk avdeling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag forrige uke ringte to medpasienter politiet da en kamerat ikke dukket opp til avtalt tid etter å ha blitt sendt hjem på en overnattingspermisjon fra lukket psykiatrisk avdeling ved Oslo Hospital, som hører til under Louvisenberg Diakonale sykehus.

De to reiste hjem til kameraten, men fikk ikke svar da de ringte på. Det viste seg at han hadde tatt en overdose medikamenter, men overlevde. De to medpasientene mener Oslo Hospital ikke handlet raskt nok, og hevder at de på forhånd hadde advart mot at mannen ikke burde sendes hjem på permisjon på grunn av uttalte selvmordstanker.

«Petter» (32), som var en av pasientene som kontaktet politiet, har vært i kontakt med Mental Helse om saken, og generalsekretær Bjørn Lydersen mener det er flere aspekter ved saken som er urovekkende.

- Jeg synes det er påfallende at brukeren ikke har blitt lyttet til. Helseminister Jonas Gahr Støre har vært klar på at brukeren skal stå i sentrum i psykiatrien, men i dette tilfellet fremstår det som de er fullstendig oversett, sier Lydersen til Dagbladet.

- Skremmende Lydersen peker på at selvmordsfaren er ekstra stor ved utskrivning fra døgnenhet, og at det ved flere tidligere anledninger er avdekket tilfeller av svikt i vurderingen av selvmordsfare og oppfølging av de vurderingene som er gjort.

- Det er brukeren selv som vet hvor skoen trykker. Her har også andre pasienter sagt ifra. At pasientenes egne vurderinger settes så tydelig til side, er skremmende, sier han.

Han mener også at urovekkende mange selvmord i Norge begås mens personene er formelt innlagt.

- I 2009 var tallet 20 prosent, og det er dessverre ingen grunn til å tro at tallene har gått vesentlig ned. Er det et tidspunkt hvor vi skal ha mulighet til å påvirke selvmordsfaren, så er det jo når folk er innlagt, sier Lydersen.

- Nådd en smertegrense Lydersen sier han er glad både de to medpasientene og politiet forstod alvoret.

- Når en pasient ikke møter til et avtalt møte må det gjøres en vurdering på hva en skal foreta seg. I dette tilfellet hadde pasienten på forhånd sagt ifra om at han hadde selvmordstanker, og da bør det ringe en rød bjelle når han ikke dukker opp.

Lydersen forteller at de i Mental Helse får stadig flere henvendelser av folk som er fortvilet fordi de mener terskelen for å få hjelp har blitt høyere.

OVERNATTINGSPERMISJON: Mannen i 40-åra var på overnattingspermisjon fra den psykiatriske avdelingen da han tok en overdose medikamenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OVERNATTINGSPERMISJON: Mannen i 40-åra var på overnattingspermisjon fra den psykiatriske avdelingen da han tok en overdose medikamenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Folk blir skrevet ut for tidlig fordi det er så stort press på plassene. De siste fem åra har det foregått en nedbygging på rundt 500 sengeplasser, noe som ikke hadde vært så alvorlig hvis det hadde blitt bygd opp et tilsvarende godt tilbud i kommunene, men det har det ikke. Vi har nådd en smertegrense, sier han.

- Kan si ifra «Petter», som nå er utskrevet fra avdelingen hvor han møtte kameraten, hevder både han og en tredje pasient hadde sagt fra til personalet om at kameraten hadde uttalte selvmordstanker.

- Jeg tenker at det er helt utrolig - han hadde sagt klart ifra om at han ikke burde skrives ut. Og når dette først skjer så er det andre psykiatripasienter som må trå til og redde ham, sier han.

- Er det virkelig meningen at en psykiatripasient skal være avhengig av andre psykiatripasienter?

«Petter», som ønsker en diskusjon om rutinene rundt slike permisjoner, og rundt pasientenes rolle i behandlingen.

- Det er ikke sånn at en person som er innlagt på psykiatrisk avdeling aldri er i stand til å si ifra for seg selv.