Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

At Sarah Palin vurderer å stille som presidentkandidat, får demokratene til å juble

- Hun er jo ikke direkte glup, sier USA-ekspert Ole Moen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den frittalende og kontroversielle Sarah Palin (50) har sagt at hun «virkelig vurderer å stille som presidentkandidat i 2016». Kampen til toppen av republikanernes kandidatbunke er tøff.

- Det er vel en 15 til 20 stykker som vurderer å stille. Og hun er ikke akkurat øverste hylle. Hun er jo ikke direkte glup, Palin er ganske grunn og kunnskapsløs, sier historiker og tidligere professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Dagbladet.

Men demokratene applauderer Palins kamp mot toppen.

- Sarah Palin sier hun virkelig vurderer å stille til presidentvalg i 2016. Fortell henne at det er noe du virkelig er interessert å se også, skriver det demokratiske partiet i en pressemail.

- Tilbake fra de døde Palin var den første kvinnen som noensinne ble guvernør i Alaska, før hun ble verdenskjent som John McCains noe overraskende visepresidentkandidat i 2008. De tapte mot Obama, og flere ganger har det blitt spådd at Palins politiske karriere er over.

- Jeg hadde ikke trodd at hun kunne bli brakt tilbake fra de døde. Jeg har jo tatt feil før, men jeg har vondt for å skjønne at hun skal være en seriøs kandidat. Den respekten jeg har igjen for den amerikanske nasjonen vil forsvinne dersom Palin bli valgt som president, sier Moen til Dagbladet.

Men den tidligere Alaska-guvernøren har gitt mang et hint om at hun vurderer å kaste seg inn i kampen om verdens mektigste jobb. Palin har de siste åra markert seg sterkt i den konservative linja, med støtte fra Tea Party-bevegelsen, og bruker ikke å legge noe imellom når hun holder sine politiske taler.

«Om jeg var president, ville vanntortur vært slik vi døpte terrorister», sa hun blant annet på årskonferansen til National Rifle Association (NRA) i fjor.

- Hun har oppslutning blant to typer konservative. Det er de informerte, som gjerne vil bruke henne for det hun er verdt, for å spissformulere hennes og deres ideologi. Også er det andre som ser på henne som en kjendis, medieperson og et vakkert ytre. En av gutta, sier Moen.

Har kastet seg inn i kampen Det er ikke presidentvalg før i 2016, men for noen har kampanjene allerede startet. Her kan du noen av dem som kan stille.

- De fleste som stiller som presidentkandidater har støtte fra Tea Party-bevegelsen (som Palin red.anm.), og det betyr jo at de ikke er valgbare som president. De er for i utakt med den jevne amerikaner, sier Moen.

Han sier det har vært en trend siden 60-tallet at demokratene har nominert kandidater som har vært for langt ute til venstre. Og som dermed har hatt lite oppslutning i befolkningen og har tapt valg. Men nå er det republikanerne som driver ut mot siden - og nominerer folk som er «for langt ute på høyresiden», sier Moen.

- Selv om Romney var ganske moderat, så var jo han langt til høyre for den jevne amerikaner, hevder professoren.

Mitt Romney tapte presidentvalget mot Obama i 2012, men har varslet at han kan stille til gjenvalg nå. Det samme har Florida-guvernør Jeb Bush - som regnes som mer moderat - og New Jersey-guvernør Chris Christie.

- Det gjør at partiets troverdighet slår sprekker når de ikke har seriøse kandidater som virkelig markerer seg, sier Moen, selv om presidentkandidater tradisjonelt sett har ventet mye lenger med å annonsere en presidentkampanje.

- Det kan jo skje en del før valget. Men så lenge Hillary Clinton ikke vil si et definitivt ja eller nei, så vil ikke andre demokrat-kandidater komme på banen - for de vil jo ikke fornærme dronninga. Så lenge det er uavklart der, så kommer republikanerne unna med litt rot også, legger han til.

- Ble avslørt i 2008 Imens de jobber med sin egen valgkamp, applauderer demokratenes Palins uttalelser om å kaste seg inn i presidentkampen.

- Framgang for seg selv er jo bra, men motpartens elendighet er også brukbar. Hun bidrar jo ikke akkurat positivt til det republikanske parti, hun tegner mer en karikatur av dem, sier Moen.

En avgjørende faktor fram mot valget, kan bli hvordan republikanerne nå håndterer at de kontrollerer både Senatet og Representantenes hus.

- De må jo levere nå. Hvis ikke så begynner folk å lure på om de ikke kan styre, men bare være i opposisjon. Hvis kongressen dummer seg ut og ikke får til noe, så vil det reflektere tilbake på den republikanske presidentkandidaten, sier Moen.

Han har veldig klare meninger når det kommer til Palins eventuelle presidentkandidatur.

- Når en person som Palin kan få gehør, så viser det at amerikanerne er fordummet. Folk leser ikke aviser lenger. De forstår ikke viktige samfunnsprosesser, og blir da lett manipulert. Jeg har sagt det før og: For første gang så har amerikanerne en generasjon som er dummere enn sine foreldre. De er jo intelligente og gode på data og lignende, men de skjønner ikke hvordan kongressen fungerer, for eksempel, sier Moen.

• Les også: Christie, Bush og Romney i republikansk trekantdrama bak lukkede dører.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media