<strong>TIL SYKEHUS:</strong>  Denne lille jenta er på vei til sykehus i Gaza etter å ha blitt såret. Men om hun får den hjelpen hun trenger er tvilsomt. Foto: AP/SCANPIX
TIL SYKEHUS: Denne lille jenta er på vei til sykehus i Gaza etter å ha blitt såret. Men om hun får den hjelpen hun trenger er tvilsomt. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

«At verden tillater at Israel og Egypt holder grensene stengt er opprørende»

Flere feltsykehus, kirurger og livsnødvendig medisinsk utstyr står klart like utenfor krigsherjede Gaza. Men hjelpen kommer ikke inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JERUSALEM (Dagbladet.no): Mens tallene på Gazas drepte og sårede bare stiger, står enorme mengder medisin, mat og fagpersonell klare utenfor Gaza. Både på israelsk og egyptisk side.

- Alle venter på å komme inn, mens Gaza blør og mangler alt det som står her og ikke slipper inn. At verden tillater dette er opprørende, sier den erfarne legen Mads Gilbert fortvilet på telefon til Dagbladet.no.

Gilbert og hans kirurgkollega Erik Fosse prøvde i dag. I går måtte de snu på grunn av massiv bombing i Sør-Gaza. 

I 11-tida slapp de to inn.

Ikke utstyr i Gaza

Siden Fosse og Gilbert ikke kom inn i Gaza i går, dro de til den egyptiske grensebyen Al Arish for å vente. Der møtte de en rekke kolleger fra Saudi Arabia og Qatar.

- Det er fortvilende. Det står fly der fra flere arabiske land. 15-20 fullastede lastebiler. Jeg snakket med kolleger som sier at de har to feltsykehus og en stab til å sette dem opp — og starte medisinsk behandling. Det er forferdelig for oss å oppleve dette når kolleger på Shifa-sykehuset i Gaza by forteller at de ikke har det enkleste av livreddende utstyr, sier Gilbert.

47 medisinske fagpersonell, 2 feltsykehus og 17 tonn livsviktige medisiner fra Saudi Arabia står fast på fjerde døgnet. Qatar står klare med 20 tonn medisin. Utenfor Israels grense, står også tonnevis med materiell.

- Vi ønsker å understreke at grenseovergangen må være åpen kontinuerlig hvis vi skal klare å gjøre den jobben vi skal gjøre, sier UNRWA-talsmannen Christopher Gunness til Dagbladet.no.

Desperat nød
Bombingen av Gaza fortsetter, ifølge BBC og Al Jazeera. Ytterligere 2500 israelske reservister har blitt kalt inn til Gazas grense, hvor Israel forbereder seg på en mulig bakkeoperasjon.

- At den israelske sivilbefolkningen lider, er forståelig, men hva de opplever er bagateller i forhold til hva som nå skjer i Gaza. Det er en desperat medisinsk nød i Gaza. Helsevesenet lå i grus før krigen begynte for fire dager siden. Nå er alt i ruiner, sier Gilbert og fortsetter:

- Dette er en menneskeskapt situasjon, og det er grunn til å minne om at de som bor i Gaza er mennesker de og. Mer enn 50 prosent er under 18 år og det er en svært ung og sårbar befolkning.

Inn i Gaza i dag
Gilbert og Fosse gjør nå et nytt forsøk på å komme seg inn i Gaza.

- Nå er vi like ved grensa. Det er morgen her, og vi er foreløpig ikke kommet så langt som til området hvor det var stor militær aktivitet i går, sier Gilbert.

Gilbert forteller at det er langt flere egyptiske militære ved Gazas grense nå enn hva som er vanlig.

- Egypt sender 7000 ekstra egyptiske soldater til Rafah-grensa, og det kan jo tyde på at noe kan være på gang, sier Gilbert.

Hamas truer
En uttalelse fra Hamas advarer ifølge BBC Israel mot ytterligere invasjon. Da vil de se "Gazas barn samle kroppsdeler av israelske soldater og stridsvogner i ruiner".

I dag har Israel sendt ytterligere raketter ned i tunnelene langs Gazas Egypt-grense, Kontoret til tidligere Hamas-statsminister Ismail Haniyeh og andre bygninger knyttet til Hamas-bevegelsen er også bombet.

Palestinske talsmenn sier at rundt 374 palestinere har dødd i den israelske militæroperasjonen som startet lørdag. Fire israelere er drept av raketter skutt fra Gaza, som er under Hamas-kontroll.

<strong>FORTVILER:</strong> Mads Gilbert.
FORTVILER: Mads Gilbert. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer