- Ateister er klokere enn religiøse

Omstridt dansk professor med ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ateister har statistisk sett høyere IQ enn sterkt religiøse mennesker. Det viser en undersøkelse som danske Helmuth Nyborg, professor i utviklingspsykologi, har laget på grunnlag av en amerikansk undersøkelse, skriver danske Jyllands-Posten.

Forskeren hevder at forskjellen i IQen til troende og ikke-troende er 5,8 poeng.

- Jeg mener ikke at man blir dummere av å tro på Gud. Min hypotese er at mennesker med lav intelligens i høyere grad blir tiltrukket av religioner, som gir sikre svar, mens mennesker med høy intelligens er mer skeptiske, sier den 70 år gamle forskeren, som nettopp er gått av med pensjon etter en langvarig kontrovers med Aarhus Universitet.

Studien er basert på en undersøkelse gjort blant 7000 personer i USA, den såkalte National Longitudal Study of Youth. Den inneholder intelligensprøver på et representativt utvalg av amerikansk ungdom, som også har svart på spørsmål om blant annet religiøs overbevisning.

Dette er ikke den første kontroversielle undersøkelsen professoren har gjennomført. Han er kanskje mest kjent for forskningsresultater som hevder at menn har høyere IQ enn kvinner, og har blant annet uttalt til VG at dumme mennesker bør avstå fra å få barn.

Hans undersøkelse om menn og kvinners intelligens mottok skarp kritikk fra et granskingsutvalg, og professoren mistet jobben sin ved Aarhus universitet. Men senere har kritikken blitt trukket tilbake, blant annet etter at flere amerikanske professorer mente Nyborgs og hans politisk ukorrekte forskning ble utsatt for en heksejakt.

Nyborg, som nå viderefører forskerkarrieren som privatperson, erkjenner at også dypt religiøse kan være intelligente. Hovedpoenget hans er at det er vesentlig færre troende i de høyere enden av intelligensskalaen, mens ateistenes andel vokser.

Men det er heller ikke det samme for intelligensen hvilken religion du tilhører, mener Nyborg.

LAVERE IQ?: Den danske professoren Helmuth Nyborg hevder at religiøse mennesker har lavere intelligens enn ateister. Illustrasjonsfoto: Scanpix
LAVERE IQ?: Den danske professoren Helmuth Nyborg hevder at religiøse mennesker har lavere intelligens enn ateister. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Hvis du er høyt begavet, vil du ha en tendens til å forkaste en bibeltro religion og velge en religion eller livsanskuelse som gir en større intellektuell tilfredsstillelse, sier han.

Undersøkelsen får kritikk fra blant annet professor Bente Pakkenberg.

- Jeg betviler ikke hans data, men jeg mener at man bør være forsiktig med tolkningen. Det er klokkeklart at i intelligensprøver får man svar på det man spør om. Prøvene favoriserer kanskje visse akademiske ferdigheter, som også kan påvirke våre religiøse valg, men vi kan neppe bruke det til å si noe om det enkelte individs tro, sier professoren.