REDD OG ALENE: Afghaneren på bildet, Atiqullah, ble tvangsutsendt fra Norge til hjemlandet mandag. En overlege mener at Atiqullah har funksjonsnivå som en åtte-niårig gutt, og den tidligere vergen Svein Mork Dahl er opprørt over utsendelsen. - Han klarer seg ikke alene, sier Dahl. Foto: Atiqullah, sendt via Facebook
REDD OG ALENE: Afghaneren på bildet, Atiqullah, ble tvangsutsendt fra Norge til hjemlandet mandag. En overlege mener at Atiqullah har funksjonsnivå som en åtte-niårig gutt, og den tidligere vergen Svein Mork Dahl er opprørt over utsendelsen. - Han klarer seg ikke alene, sier Dahl. Foto: Atiqullah, sendt via FacebookVis mer

ASYLPOLITIKK:

- Atiqullah er fortvilet: Sier han blir kastet ut før uka er omme

Afghaneren, som antas å være utviklingshemmet, ble tvangssendt til Afghanistan. -Jeg frykter for Atiqullahs liv , sier tidligere verge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag ble Atiqullah, som antas å ha funksjonsnivå som en åtte-niåring, tvangssendt til Afghanistan. Det opprører hans tidligere verge, Svein Mork Dahl, lærer, overlege og andre som kjenner ham.

- Jeg har kontakt med Atiqullah via Facebook. Han har fått beskjed om at han skal kastes ut av hotellet han bor på om fire dager. Gutten er fortvilet og skjønner ikke hva som skjer. Han er ikke i stand til å klare seg på egen hånd, sier Dahl.

Intervjuet på afghansk tv

Afghanistans ambassade i Oslo reagerer på utsendelsen, og nå dekker også afghansk tv saken.

BEKYMRET: Svein Mork Dahl var verge for afghaneren som er sendt ut fram til en omdiskutert alderstest i fjor sommer viste at han var over 18 år. Foto: Privat
BEKYMRET: Svein Mork Dahl var verge for afghaneren som er sendt ut fram til en omdiskutert alderstest i fjor sommer viste at han var over 18 år. Foto: Privat Vis mer

- I helga ble jeg intervjuet av to tv-kanaler, som er opptatt av returavtalen mellom Norge og Afghanistan. Spørsmålet er om Norge lever opp til sine folkerettslige forpliktelser og barnevernkonvensjonen. Afghanerne viser til at Ati fremdeles er under 18 år, sier Dahl.

- Forbauset og forbannet

Flere av de som hatt kontakt med afghaneren i Norge er samstemte om at han ikke klarer seg på egen hånd. «Det vil være nødvendig med en evnetest», skrev overlegen ved Sørlandet sykehus i et dokument Dagbladet har tilgang til. Legen skrev videre at afghaneren sover dårlig av psykiske årsaker, har opplevd mye traumatisk og virker usikker og deprimert.

Arendal voksenopplæring hadde fulltidsassistent for å passe på Atiqullah. Kontaktlærer Glenn Håland sier til Agderposten at han er «forbauset og forbannet» over tvangsutsendelsen.

- Jeg fikk et klart inntrykk av at det ikke var samsvar mellom alder og hans mentale nivå. Han skilte seg ut og kommunen strakte seg langt i tilrettelegging for ham, sier Håland til avisa.

Opprørt

Dahl var vergen til Atiqullah inntil en omdiskutert alderstest vurderte at afghaneren er «19 år, men mulighet for at han var under 18 år». Gutten ble flyttet til Hobøl asylmottak, et såkalt forsterket mottak, fordi han «ikke var i stand til å ta vare på seg sjøl». Dahl ble fratatt oppdraget som verge 3. mai i fjor.

- Vi har helt siden juni i fjor etterspurt ny helseinformasjon, dersom det fantes noe. De som representerte ham har altså hatt lang tid og god anledning til å legge fram noe, men det har de ikke gjort, sa nemndleder Sissel Leganger til Dagbladet denne uka, for å forklare hvorfor afghaneren ble tvangsutsendt.

Nettopp dette opprører Dahl:

- Jeg ble fratatt verge-ansvaret på grunn av alderstesten, men Atiqullah ble sendt til et forsterket mottak fordi han ikke klarer seg sjøl. Han skulle utredes for mulig funksjonshemming, men den informasjonen har ikke kommet til UNE, som nå har tvangsutsendt en gutt som skulle ha blitt utredet. Her må saksbehandlingsfeil ha blitt gjort, sier den tidligere vergen.

Nytt spørsmål til innvandringsminister

Utsendelsen opprører også Aps stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, Freddy de Ruiter, som krevde svar av innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg i forrige uke. De Ruiter er ikke fornøyd med svaret, og har nå sendt et nytt spørsmål:

«Hva har statsråden gjort for å forsikre seg om at alle vurderinger, herunder helsemessige, er gjort i denne konkrete saken og at behandlingen og returen her er i samsvar med gjeldende regelverk og innenfor rammene av våre folkerettslige forpliktelser?»

- Denne saken opprører meg voldsomt. Nå sitter det en hjelpeløs gutt i Kabul. Jeg mener at det må gjennomføres ordentlige helseundersøkelser av ham. Norge børhente hjem gutten umiddelbart for å få en rettferdig og riktig saksbehandling, sa de Ruiter til Dagbladet denne uka.

Denne uka vil han antagelig få et nytt svar fra statsråden.

Les også:

HYA GJØR JEG HER? Mandag ble Atiqullah tvangssendt fra Norge til Afghanistan. - Hva gjør jeg her? Hva skjer? Var det den unge afghaneren lurte mest på da han ankom Kabul. En overlege ved Sørlandet sykehus mener afghaneren har en funksjonsevne som en gutt på åtte til ni år. Som igjen fører til at han ikke klarer å ta vare på seg sjøl. Foto: Afghan Lives Matter
HYA GJØR JEG HER? Mandag ble Atiqullah tvangssendt fra Norge til Afghanistan. - Hva gjør jeg her? Hva skjer? Var det den unge afghaneren lurte mest på da han ankom Kabul. En overlege ved Sørlandet sykehus mener afghaneren har en funksjonsevne som en gutt på åtte til ni år. Som igjen fører til at han ikke klarer å ta vare på seg sjøl. Foto: Afghan Lives Matter Vis mer