Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Atlanterhavet tomt innen 2010

Hele Nord-Atlanterhavet er så overfisket at det kan være tomt innen 2010, hevder en omfattende rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten ble lagt fram i dag på den årlige forskningskonferansen til The American Association for the Advancement of Science, i Boston, USA.

Ifølge nettsidene til forskningstidsskriftet New Scientist er det dystre spådommer som legges fram i rapporten, som er den første som dekker fiskeindustrien over hele Nord-Atlanteren.

- Vi kommer alle til å spise brennmanet-sandwicher, sier fiskeriforsker Reg Watson, ved University of British Columbia.

Ifølge Watson og hans kolleger er det kun en reguleringsplan for hele det nordlige Atlanterhavet som vil kunne reversere den negative trenden.

Fangsten i Nord-Atlanteren er halvert siden 50-tallet, til tross for en tredobling av forsøkene på å fange fisken.

Antallet fisk i havet har falt enda mer. Det er nå bare en sjettedel så mye høykvalitets matfisk, som tunfisk og torsk, som det var i 1900, ifølge forskerne.

Og fiskeprisene følger etter. Justert for prisstigning har fiskeprisene blitt seksdoblet på den samme tida.

Ifølge rapporten er eneste redning for fisken at fisket begrenses og at fiskeflåten reduseres. Og det nytter ikke å bare begrense fisket i enkelte deler av havet - for da blir det overfiske andre steder.

Normalt ville sviktende fangst medvirket til at fiskeflåten ble redusert, men subsidier fra ulike nasjonale regjeringer motvirker dette. Ifølge rapporten utgjør disse subsidiene til sammen 22 milliarder kroner i året.

<B>DET FINNES ALLTIDS ET SMUTTHULL: </B>Arkivbilde av en islandsk tråler under fiske i Smutthullet.<BR> Foto: Forsvaret, SCANPIX
<B>VERDIFULL: </B>Tunfisk har bitt en sjelden delikatesse som oppnår svært høye priser i fersk tilstand. Her auksjoneres fersk fisk på Tsukiji fiskemarked i Tokyo.<br>Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart