Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atlantis-studenter får ikke kalle seg ernæringsfysiolog selv om det står i vitnemålet

Tidligere studenter ved enda en skole går til sak.

«GIR RETT PÅ TITTELEN ERNÆRINGSFYSIOLOG»: Denne formuleringen skal ha stått på et vitnemål i 2012, tre år etter at tittelen ernæringsfysiolog ble forbudt for denne gruppen studenter. Skolen sier de endret formuleringene på vitnemålene da de ble klar over at tittelen var blitt beskyttet i 2013. Bildet på forsiden viser Atlanttis-studentenes tidligere skolebygg, men huser i dag Kongshavn videregående skole i Oslo, mens Atlantis har flyttet til Rosenholm.
«GIR RETT PÅ TITTELEN ERNÆRINGSFYSIOLOG»: Denne formuleringen skal ha stått på et vitnemål i 2012, tre år etter at tittelen ernæringsfysiolog ble forbudt for denne gruppen studenter. Skolen sier de endret formuleringene på vitnemålene da de ble klar over at tittelen var blitt beskyttet i 2013. Bildet på forsiden viser Atlanttis-studentenes tidligere skolebygg, men huser i dag Kongshavn videregående skole i Oslo, mens Atlantis har flyttet til Rosenholm. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag skrev Dagbladet at 40 tidligere studenter ved Bjørknes Høyskole går til sak mot skolen. Studentene mener nemlig at skolen har forespeilet dem tittelen ernæringsfysiolog - til tross for at tittelen ble beskyttet ved en forskriftsendring i 2009.

Nå er en nesten identisk sak under oppseiling. 22 tidligere studenter ved Atlantis Medisinske Høgskole mener skolen har drevet uriktig markedsføring av studiet, og gitt feil informasjon underveis. De hevder de ikke fikk beskjed om «titteltapet» før i 2015.

LES OGSÅ: Her reklamerer privatskolen med tittelen studentene ikke har lov å bruke

Dagbladet har sett et vitnemål fra Atlantis utstedt i 2012, hvor det svart på hvitt står at «bachelor i ernæring er et treårig studium som gir rett på tittelen ernæringsfysiolog».

Skolen bekrefter til Dagbladet at det gjelder alle vitnemål fram til 2013.

- Sliter med å få jobb Studentene er fortvilt over situasjonen. Mange av dem har etablert egne klinikker etter endt utdanning, og mener de er blitt tvunget til å legge ned etter «titteltapet». 

- Det er mange som har slitt og sliter med å få jobb. Noen begynner videreutdanning og noen har avviklet foretaket sitt. Vi tør jo ikke å drive noen virksomhet uten å vite hva vi har lov til å gjøre, sier en representant for Atlantis-studentene, som ønsker å være anonym av hensyn til framtidige yrkesmuligheter.

Sier de er feilinformert På Bjørknes heter det aktuelle studiet «bachelor i ernæringsfysiologi». På Atlantis kalles studiet bare «bachelor i ernæring» etter 2013, men Atlantis-studentene hevder at de to fagnavnene er blitt brukt om hverandre gjennom hele utdanningsløpet.

Selv om studentene ikke har blitt forespeilet autorisasjon gjennom helsepersonelloven hevder de å ha fått opplæring i ting man må ha autorisasjon for å gjøre, slik kliniske ernæringsfysiologer med femårig utdanning kan.

 - Vi har blitt forklart at vi kunne veilede og behandle folk med ulike livsstilsproblemer. Nå viser det seg å ikke stemme, sier studenten, som håper politikerne går inn for å endre restriksjonene på bruken av tittelen.

Vil ha erstatning Mange av studentene har betalt dyrt for det treårige studieløpet, men hevder de i realiteten sitter igjen med de samme jobbmulighetene et nettkurs på 30 studiepoeng ville gitt dem. 

- Vi har mer formalkompetanse med en bachelorgrad, og utdanningen i seg selv er god. Problemet er at vi ikke har lov til å benytte det vi har lært.

Nå vil de ha erstatning fra skolen - og går til sak. I første omgang går saken til forliksrådsbehandling, men blir ikke partene enige, der går den videre til tingretten. 

Foreløpig har forsøkene på å bli enig med skolen strandet.

- I korrespondanse med skolen er det anslått et forsiktig utmålt erstatningskrav på 350 000 per student. Noen har imidlertid antydet et langt høyere beløp, forklarer studenten. 

Høgskoledirektør ved Atlantis, Tomm-Espen Strøm, svarer i en epost på flere spørsmål fra Dagbladet.

Informerte først i 2013 Han innrømmer at skolen ikke var klar over at forskriften var endret før våren 2013, men skriver at de ikke var alene om å ikke få det med seg.

- Forskriftsendringen ble ikke sendt ut på alminnelig høring, og dette er en forklarende faktor på hvorfor ernæringsfaglige miljøer, foreninger og offentlige instanser ikke kjente til at tittelen var blitt beskyttet før flere år etter forskriftsendringen i 2009, skriver han i en e-posten. 

- Hvorfor har dere ikke informert studenter og tidligere studenter om det før i 2015?

- Studenter ble informert umiddelbart etter at høyskolen ble kjent med forskriftsendringen, skriver han.  

Han sier skolen oppdaterte alt markedmateriell da de ble kjent med forskriftsendringen i 2013, og innrømmer at det sto feil på vitnemålet til studentene fram til da. Han påpeker  imidlertid at Kunnskapdepartementet selv var med på å godkjenne vitnemålene, gjennom akkrediteringsorganet NOKUT.

- Har man bevisst forsøkt å lure studenter?

- Nei, det er svært viktig for Atlantis Medisinske Høgskole å til enhver tid gi korrekt informasjon om utdanningene vi tilbyr.

- Det fortelles at elevene er opplært i ting man må være klinisk ernæringsfysiolog for å gjøre. Hvorfor?

- Det er kun den beskyttede tittelen «klinisk ernæringsfysiolog» som gir rett til autorisasjon som helsepersonell etter helsepersonelloven. AMH har alltid vært tydelig på at utdanningen ikke kvalifiserer til slik autorisasjon, og at kandidatene derfor ikke er kvalifisert til å gi medisinsk behandling, svarer han.

- Ikke grunnlag for krav Strøm avviser at skolen kommer til å gå med på erstatningskravet til studentene.

- AMH kan ikke se at det er noe grunnlag for det kravet som er fremsatt, svarer han.

Han understreker at studentene uansett har oppnådd en offentlig godkjent bachelor i ernæring selv om de ikke har rett på å bruke tittelen, og er ikke enig med elevenes beskrivelse av nytteverdien av studiet.

- Ved anvendelse av tittelen «bachelor i ernæring» kommer det klart fram hvilket kvalifikasjonsnivå utdanningen tilhører, og at utdanningen ikke kan likestilles med kortere kurs og utdanninger. En treårig bachelorgrad fra høyskole gir opplagt en helt annen faglig tyngde enn et helgekurs eller kurs av 1/2 års varighet, skriver han i e-posten.

- Det er for øvrig en pågående prosess i nasjonalt profesjonsråd for ernæring, hvor klargjøring av innholdet i de ulike ernæringsfaglige utdanningene, avklaring omkring tittelbruk og definering av yrkesroller er sentrale temaer. AMH deltar i dette arbeidet, og håper denne prosessen vil resultere i en tydeligere avgrensing mellom ulike ernæringsfaglige utdanninger.

Dagbladet har kontaktet Kunnskapsdepartementet om saken mandag, men har foreløpig ikke fått svar. 

Hele Norges coronakart