Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atlantis til værs

Etter tre år er NASA i rute igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Romfergen Atlantis ble skutt opp 17:15 - 11:15 lokal tid - fra Cape Canaveral, Florida. Det melder AP. 

Dersom NASA ikke hadde fått opp romfergen i dag, ville operasjonen blitt utsatt i flere uker. Grunnen er at en russisk romkapsel sendes opp den 18. september, og de to fartøyene kan ikke ligge til romstasjonen samtidig.

Flere kameraer fulgte oppskytningen i dag, for å se etter tegn på den type feil  som oppstod da Columbia ble skutt opp for tre år siden. Foreløpig er det ikke meldt om noen problemer av noe slag.

Atlantis skal til den internasjonale romstasjonen som ligger 354 kilometer unna jordkloden for å utføre reparasjoner. Ombord er det 17,5 tonn utstyr, det meste som noen gang er fraktet med en romferge.

Besetningen på seks skal være 11 dager i rommet, og foreta tre turer i rommet.

Utsettelse på utsettelse

NASA har prøvd flere ganger å få skutt opp romfergen. Opprinnelig dato var 27. august i år, med flere påfølgende utsettelser. Tidligere har utskytningen av Atlantis blitt stoppet av lynnedslag, den tropiske stormen Ernesto og problemer med den 30 år gamle motoren.

Siste utsettelse kom  i går  ,  da fergen skulle ut i rommet om ettermiddagen norsk tid. Utsettelsen kom 45 minutter før oppskyting.

ENDELIG kom Atlantis avsted - på femte forsøket Foto: SCANPIX/REUTERS
ENDELIG kom Atlantis avsted - på femte forsøket Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

De 1 900 000 literne med drivstoff var fylt på, det seks mann store mannskapet hadde spent seg fast og romfergen var stengt og klar. Så, tre kvarter før planlagt tid, ble det oppdaget en feil på en av sensorene i drivstofftanken, og dermed ble oppskytingen på ny utsatt.

Etter tidligere turer med problemer med sensorene, har NASA innført en regel om å vente i 24 timer dersom det oppdages slike feil. På den måten skal ingeniørene få tid til å finne ut hva som forårsaker problemet.

- Vi hadde lange diskusjoner her. Vi bestemte oss for å følge reglene sa direktør på utskytningssenteret, Mike Leinbach da han opplyste mannskapet om utsettelsen.

- Dere bør føle dere glade for at vi gjorde det.

- Vi forstår, og er helt enige, svarte Brent Jeff, kaptein på Atlantis.

Utsettelsen kostet NASA nærmere 4 millioner kroner.

Tre år etter Columbia-tragedien

Opprinnelig skulle romstasjonen fått besøk av NASA-romfergen i mai 2003, men Columbia-tragedien samme år utsatte prosjektet. Siden den gang har NASA arbeidet for å øke sikkerheten for å unngå at lignende feil skal forårsake en ny tragedie.

image: Atlantis til værs

Tre timer tok det å fylle drivstoff på ny i dag. Værutsiktene var lovende, og det var et lett skydekke da Atlantis tok fatt på turen.

OMBORD: Brent Jeff er kaptein på Atlantis