MISTER KORTET: Onsdag står Atle Wilhelmsen uten førerkort. For lang saksbehandlingstid hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus er grunnen. Foto: Privat
MISTER KORTET: Onsdag står Atle Wilhelmsen uten førerkort. For lang saksbehandlingstid hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus er grunnen. Foto: PrivatVis mer

Atle mister førerkortet på grunn av for lang saksbehandlingstid

Det kan koste ham jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et åpent brev oppfordres helseminister Bent Høie å gripe inn.

I brevet skriver daglig leder i Medarbeideren Chris Klemmetvold at hans medarbeider Atle Wilhelmsen blir uten førerkort på grunn av for lang saksbehandlingstid hos Fylkeslegen i Oslo og Akershus.

Onsdag 1. juni er ikke førerkortet hans gyldig.

- Det er trist at systemet svikter, sier Atle Wilhelmsen til Dagbladet.

Gyldig i kort tid Medarbeideren er en bedrift som kun ansetter personer med rusbakgrunn. Av ulike årsaker har Atle tidligere blitt fratatt førerkortet sitt, men etter at han fikk jobb i Medarbeideren i juni i fjor fikk han innvilget nytt førerkort i desember.

Førerkortet er bare gyldig i seks måneder.

For at han skal få fornyet førerkortet har han vært nødt til å vente i tre måneder før han kan søke om nytt igjen. Atle søkte derfor om nytt i mars, men har ennå ikke fått svar.

Behandlingstiden hos fylkeslegen i Oslo og Akershus er nemlig lengre enn førerkortets varighet. 

Kan miste jobben - Sist jeg var i kontakt med dem, sa de at de holdt på med søknader fra desember. Jeg søkte i mars. Dette ser derfor dårlig ut, sier Atle Wilhelmsen som til vanlig jobber som bedriftsrutineansvarlig.

Medarbeideren tilbyr henting av glass- og metallemballasje hos private personer. Førerkortet er derfor vesentlig i jobben til Atle.

Daglig leder i Medarbeideren Chris Klemmetvold sier Atle kan miste jobben.

- Han beholder stillingen sin, men går det for lang tid før han får førerkortet tilbake må han permitteres, sier Klemmetvold og fortsetter:

- Jobben hans går ut på kjøre bil. Nå er han nødt til å lære opp alle andre for å gjøre hans jobb. Det fører til at han får mye mindre jobb enn det han gjør i dag, sier Klemmetvold.

Klaget på saken Medarbeideren ble lansert i 2014 og får tilskudd fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, men har som mål om å bli uavhengige om noen år. Når Atle blir uten førerkort går det utover bedriften, blant annet økonomisk.

Atle Wilhelmsen har klaget saken til Sivilombudsmannen og har fått beskjed om at de dessverre ikke kan gjøre noe med det.

- Det er trist. Jeg håper at det ordner seg, sier Wilhelmsen.

- Kommenterer ikke enkeltsaker Fylkesmannen i Oslo og Akershus skriver på sine nettsider at de beklager for at saksbehandlingstiden er lang. I 2014 behandlet fylkesmannen 4736 førerkortsaker.

Petra Turet Olsen, fungerende fylkeslege sier at de forsøker å få til en rask saksbehandling som mulig, men at noen saker går foran andre

- Vi prioriterer saker som handler om inndraging av førerkort, også prioriterer vi saker som handler om arbeidsforhold deretter, sier Olsen

Når kan Atle Wilhelmsen få førerkortet sitt?

- Jeg kommenterer ikke enkeltsaker, sier Olsen

Hvorfor har dere kun fire timer telefontid i uken for å imøtekomme personer som ønsker å få saken sin behandlet?

- Saksbehandlerne har ikke telefontid. Vi prioriterer at selve saksbehandlingen skal gå så fort som mulig, derfor er telefontiden kort.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med helseminister Bent Høie uten å fått noen kommentar.

SKUFFET: Atle Wilhelmsen sier systemet har sviktet. Foto: Medarbeiderne
SKUFFET: Atle Wilhelmsen sier systemet har sviktet. Foto: Medarbeiderne Vis mer