EVAKUERT: Fra høyre: Atle Nygård,  Lars,  Sigurd,  Linda og Erling. Bak til venstre Linda og Elise Marie Nygård som tok i mot. Foto: Privat
EVAKUERT: Fra høyre: Atle Nygård, Lars, Sigurd, Linda og Erling. Bak til venstre Linda og Elise Marie Nygård som tok i mot. Foto: PrivatVis mer

Atle og familien så gigant-røykskyen og evakuerte seg selv: - Ungene ble veldig redde

- Røyksøylen var sikkert 500-1000 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Atle Nygård og familien fikk seg et stort sjokk da de hadde fullført frokosten hos Atles far cirka 200 meter fra tunnelåpningen.

Familien på fem, med barna på to, fem og seks, er på sommerferie i Atles hjembygd og ankom fra Bergen i går kveld.

Da en tankbil med 16 500 liter drivstoff mistet hengeren inne i den undersjøiske Skatestraumtunnelen litt før klokka elleve i formiddag, eksploderte det i tunnelen før det uviklet seg en kraftig brann.

Rop og skrik Det var det familien våknet til i dag.

- Vi hadde nettopp spist frokost, da vi gikk ut og så en kolossal røyksøyle. Det var helt svart røyk, og det sto sikkert 500-1000 meter opp i lufta, sier Nygård til Dagbladet.

Hans samboer Linda, som er sykepleier, sprang ut for å se etter skadde. Familien så ingen, og bestemte seg for å evakuere.

- Det var rop og skrik fra naoer og andre. Ungene ble veldig redde, og det var uoversiktlig og kaotisk. Vi fikk pakket bilen og kjørt avgårde, sier han.

Når Dagbladet snakker med familiefaren, er familien innkvartert hos slektninger i bygda. Der har de fått roet seg etter formiddagens kaotiske hendelser.

- Det hele gikk fort, og det er snakk om noen minutter fra vi så det til brannvesenet og politi var på stedet. Vi møtte en brannbil da vi kjørte derfra.

- Voldsomt Familien på fem kjørte deretter til hans slektning Linda Helen Kulen Nygård. Hun fikk også oppleve den dramatiske eksplosjonen og brannen på kropen.

- Vi skulle kjøre til Måløy for å ta en ferge. Vi ble stoppa og så den svarte røyken. Vi skjønte at det var noe som ikke stemte, også fikk vi beskjed om at det var skjedd ei ulykke i tunnelen. Det ble voldsomt, sier hun.

Hele familien opplevde at nødetatene var raskt på stedet og at situasjonen raskt ble håndtert og roet ned.

- Det ser heldigvis ut som det går bra med tanke på personskader, sier de.
Seks personer er så langt kjørt til sykehus, ingen av dem er alvorlig skadd. 13 personer er evakuert på sørsiden av tunnelen. Seks personer er evakuert fra havna på nordsiden, og tre personer er evakuert fra hus som ligger øst for tunnelen.

Sjåfør varslet Tore Myrestrand (53) kjørte tankbilen da hengeren løsnet av.

Atle og familien så gigant-røykskyen og evakuerte seg selv: - Ungene ble veldig redde

Han hørte et skarpt smell da hengeren datt av. Deretter løp han ut til nødtelefonen og varslet om hendelsen. Deretter fikk han varslet andre sjåfører og kommet seg ut med bilen, mens hengeren sto igjen i brann.

- Draget mellom bil og henger løsnet av. Bremsene kom da på automatisk, men ikke nok til å unngå at hengeren smalt i fjellvegget. Jeg hørte det høye smellet, og løp ut til nødtelefonen. Drivstoffet fosset ut mens jeg sto i telefonen, og jeg tror første eksplosjonen skjedde da, sier Myrestrand til Dagbladet.

Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet, og er 1 890 meter lang. Den går 91 meter under havoverflaten, og er en del av Bremangersambandet, som knytter Bremangerlandet og Frøya til fastlandet. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) publiserte i vinter en risikoanalyse av brann i tunneler. Her fremgår det at undersjøiske tunneler er kraftig overrepresentert i brannstatistikken fordi disse tunnelene er bratte, og stigningsforholdene kan føre til varmgang i motor og bremser i tunge kjøretøy.

STORBRANN. I Skautestraumtunnelen. Foto: Tipser
STORBRANN. I Skautestraumtunnelen. Foto: Tipser Vis mer