Atom-alarm i beste sendetid

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Med Russlands øyne på seg benyttet Bellona-leder Frederic Hauge i går sjansen til å advare mot en alvorlig atomulykke i Murmansk-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sjansene for at det vil skje en alvorlig atomulykke øker for hver dag som går. Usikret avfall tilsvarende 5000 Mururoa-bomber ligger bare fire mil fra norskegrensa. Anlegget lekker, sa Hauge da han appellerte til folks følelser på russisk TV.

Hauge visste å utnytte sjansen da mellom 70 og 80 observatører og reportere, deriblant de store russiske TV-stasjonene, var på plass foran åpningen av spionsaken mot Aleksandr Nikitin i går.

- Mens vi sitter her og kjemper for friheten til Aleksandr Nikitin, tikker atom-klokka ubønnhørlig videre i Nordvest-Russland. Folk i Murmansk-området er livredde. Avfallsanlegget ved Litsafjorden, bare fire- fem mil fra norskegrensa, er nå sprekkeferdig og ødelagt. Her vil det trolig skje en ulykke i år eller neste år. Dersom Nikitin taper, stopper arbeidet med å få ryddet opp. Konsekvensene kan bli katastrofale. Seinest i forrige uke fikk vi informasjon om at det er store sprekker i lageret ved Litsafjorden. Vi vet at lageret har begynt å lekke radioaktivitet, sa Bellona-lederen.

Hauge-show

Foran de mange russiske TV-kameraene fokuserte Hauge på tidsperspektivet og faren som truer:

- Vi har dårlig tid. Først må vi vinne Nikitin-saken, så må verdenssamfunnet rydde opp i dødstrusselen. La oss samarbeide istedenfor å slåss mot hverandre, appellerte Hauge, som stjal mye av showet foran det de fleste tror blir den reneste russiske rulett i byretten i dag.

Amnesty på plass

Alle de viktige menneskerettighetsorganisasjonene var på plass da Nikitin, spionanklaget på femte året, møtte pressen i går. Til stede var Amnesty International, Human Rights Watch og Helsingsforskomiteen. Også en utsending fra kongressen i USA var på plass, sendt av Edward Kennedy.

Frihetsorganisasjonene fastslo at Nikitin-saken i realiteten handler om kampen om Russland. Skal landet styres av den russiske mafiaen og KGB-arvtakerne FSB, eller skal demokratikreftene vinne fram. Akkurat nå ser det mørkt ut.

Putins Russland

Aleksandr Nikitin ville selv ikke svare på spørsmål om hvordan han tror det går. Han sa bare:

- Jeg har ingen garantier. Jeg kan bare håpe.

To momenter kan føre uheldig ut for spiontiltalte Nikitin:

  • For det første det faktum at den tidligere øverste sjefen for det hemmelige politiet, Vladimir Putin, akkurat nå er Russlands mektigste mann gjennom sitt statsminister-embete.
  • Samtidig herjer krigen i Tsjetsjenia, noe som krever all den patriotisme som overhodet kan mobiliseres.

Dette momentet kan falle uheldig ut for Nikitins frihetskamp, hevder flere kilder.