Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atom-angrep fra Powell

Avtroppende utenriksminister Colin Powell hevder USA har nye etterretningsrapporter som beviser at Iran utvikler teknologi som kan gjøre raketter i stand til å føre atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): - Vi har etterretningsrapporter som viser at Iran arbeider med å tilpasse raketter til atomvåpen. Det fins også andre beviser som slår fast at den islamske republikken er bestemt på skaffe seg atomvåpen, sa utenriksminister Powell i Chiles hovedstad Santiago i går.

Det Powell først og fremst snakket om, var utvikling av leveringssystemer som gjør konvensjonelle raketter i stand til å føre atomvåpen. Rakettene har Iran fra før av, og det er ingen hemmelighet.

Et slag mot EU

Powells utspill kommer bare noen dager etter at Storbritannia, Frankrike og Tyskland inngikk en oppsiktsvekkende avtale med det sjiamuslimske regimet i Iran. Her ble landene enige om at Iran skal stanse arbeidet med å anrike uran fra 22. november mens det pågår forhandlinger om et varig opphør av denne virksomheten. Iran hevder at deres atomprogram bare skal brukes til fredelige formål, noe som er møtt med sterk skepsis i Vesten.

EU er villig til være med på å utvikle sivil atomkraft i Iran dersom man får garantier for at iranerne ikke utvikler atomvåpen. Gårsdagens uttalelser fra Colin Powell tyder ikke på at USA har noen planer om dialog med presteskapet i Teheran.

Helt uten beviser

Det er også påfallende at Powell går ut med dette bare noen dager etter at Det internasjonale atomenergibyrået IAEA fastslo at man ikke hadde funnet noen tegn på at Iran har et atomvåpenprosjekt.

Onsdag hevdet den iranske opposisjonsgruppa Det nasjonale motstandsrådet at Iran har kommet langt i sitt uranprosjekt og at det skal være hemmelige militære atomanlegg i Iran, som FNs våpeninspektører ikke har funnet.

- Jeg har sett etterretningsrapporter som kan understøtte det denne dissidentgruppa sier, sa Powell i Chile går. Det hører med til historien at Det nasjonale motstandsrådet i flere år har stått på USAs liste over terroristorganisasjoner.

Er Iran det neste?

Det har vært mange spekulasjoner om at Iran, som inngår i det president Bush har kalt ondskapens akse, er USAs neste angrepsmål. I dagens situasjon i Irak er et slikt angrep lite aktuelt, men forholdet mellom Iran og USA er meget spent.

Mens Powell hamret løs på iranerne i Chile, oppfordret Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei Iraks naboland om å hjelpe det irakiske folket mot USA. Khamenei sa også at mange muslimer har vært for passive i sin kritikk av USAs krigføring i den sunnimuslimske byen Fallujah.

Utenriksminister Colin Powell mener iranerne gjør hva de kan for å få tilgang til atomvåpen.

- Det er ikke tvil i min sjel at Iran forsøker å lage atomvåpen som de kan bruke, sa Powell som imidlertid la til at det ikke fins beviser for at Iran foreløpig har all nødvendig teknologi til å produsere slike våpen.

SKREMMER USA: Denne iranske langdistanseraketten kalt Shabab-3 skal ha en rekkevidde på 2000 km og ble testet i slutten av oktober. Colin Powell mener iranske raketter nå skal utstyres med teknologi som kan gjøre dem i stand til å føre atomvåpen.
PÅ VEI UT: Utenriksminister Colin Powell er hard i sine angrep av Iran.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media