Atom-forsøk på åndssvake

Vergeløse mennesker ble under den kalde krigen brukt som forsøkskaniner for å finne ut av atomstrålingens virkninger på kroppen. De hemmelige stråleeksperimentene foregikk på flere norske sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet kan i dag presentere et hittil hemmeligholdt kapittel i historien om Norges rolle under den kalde krigen.

Et ukjent antall stråleeksperimenter ble i all stillhet utført på flere norske sykehus i etterkrigstida, da atomtrusselen og rustningskappløpet herjet som verst.

Åndssvake og sinnssyke ble blant annet forsøkt kastrert med røntgenstråling, en metode som ble brukt av tyske nazi-leger i konsentrasjonsleirene Auschwitz og Ravensbruck under krigen.

- Sykehusene Gaustad, Rikshospitalet og Ullevål var involvert i stråleforskning på levende mennesker i 50- og 60-åra. Folk ble brukt som forskningsobjekter for å utrede strålingens virkninger på menneskekroppen. Jeg regner med at det i sykehusarkivenes pasientjournaler fremdeles finnes bevis for at disse forsøkene har funnet sted, sier Fredrik Mellbye.

Mellbye var en av tidligere helsedirektør Karl Evangs håndplukkede og nærmeste medarbeidere i over 20 år. Som statens overlege i hygiene fra 1950 til 1972 ledet han Hygienekontoret. Han var også medlem i atomenergirådet fra 1961 til 1972. Dermed var han godt informert om den strålehygieniske virksomheten som foregikk i Norge.

- Jeg ønsker ikke å si noe om hvilke tanker jeg har gjort meg i ettertid om det som foregikk, lyder Mellbyes svar når Dagbladet spør ham om hva han synes om at mennesker ble brukt som forskningsobjekter i den kalde krigens tjeneste.

Mellbye er imidlertid krystallklar på spørsmålet om stråleforskningen bar preg av samarbeid mellom Norge og USA:

- Vi samarbeidet med amerikanerne i aller høyeste grad.

Allianser

Det var politiske og sosiale faktorer som muliggjorde stråleforskning på levende mennesker i Norge. Fredsrusen hadde knapt lagt seg da statsminister Einar Gerhardsen og hans regjering inngikk politiske og økonomiske allianser med USA _ den såkalte Marshall-hjelpen.

De sovjetiske prøvesprengningene i 1949 satte behovet for å utrede atomstrålingens skadevirkninger på dagsorden. Amerikanske stråleforskere fant raskt ut at dyreforsøk ikke ga gode nok resultater når det gjaldt strålingens virkninger på menneskekroppen.

Røntgenstråling ble brukt fordi denne formen for stråling har svært mye til felles med strålingen fra en radioaktiv kilde.

Det medisinske samarbeidet med USA, der daværende helsedirektør Karl Evang oppfordret leger til å søke på amerikanske stipendier, fant dermed et nytt spor: Norske leger og forskere skulle spesialisere seg på de biologiske og genetiske virkningene av stråling på mennesker. Under disse oppholdene deltok flere nordmenn i stråleprosjekter som fant sted blant annet ved Brookhaven National Laboratory på Long Island, Medical College of Virginia og Oak Ridge i Tennesse.

Vergeløse

Men hvordan kunne man bruke mennesker i slike forsøk i Norge, uten at det ble oppstuss om det? Fredrik Mellbye vedgår at vergeløse institusjonspasienter med diagnosen åndssvak (psykisk utviklingshemmet, red. anm.) eller sinnssyk ble utpekt til å være forskningsobjekter. Få, om ingen, talte for deres rett til et verdig liv. At helsedirektør Karl Evang på 50-tallet dessuten karakteriserte åndssvakhet som «sosialt sett en ondartet sykdom», styrket neppe de åndssvakes stilling i samfunnet.

- Åndssvake og sinnssyke ble utsatt for stråling og røntgenkastrert. Jeg kan ikke huske at noen på noe tidspunkt satte foten ned for det som foregikk. Både folk i Helsedirektoratet, psykiatere og andre leger kjente til hva som foregikk, sier Mellbye.

Liknende stråleeksperimenter ble også utført i USA. En av hensiktene med å bestråle testiklene til fysisk friske menn med røntgen var blant annet å undersøke strålingens virkning på sædproduksjonen. En annen hensikt var å undersøke hvor høye stråledoser som måtte til for å oppheve kjønnsdriften og forplantningsevnen.

Offentlige granskninger i USA har avdekket at amerikanske myndigheter finansierte om lag 4000 forskningsprosjekter relatert til forsøk på levende mennesker. Disse prosjektene var i drift i tidsrommet 1944 til 1994. Under granskningene kom det fram at betydelige mengder med arkivmateriale var ødelagt.

Fredrik Mellbye ønsker ikke å svare på om han vet hvor mange nordmenn som var forskningsobjekter. Han ønsker heller ikke å svare på hvor mange stråleprosjekter som fant sted på norsk jord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer