Atom-Iran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran har utsatt oppstarten av landets program for anriking av uran. Som en maktdemonstrasjon mot verdenssamfunnets krav om inspeksjoner og overvåking ville landet starte opp sine installasjoner på samme dag som den erkekonservative Mahmoud Ahmadinejad ble innsatt som ny president. Utsettelsen gjør imidlertid at de forhandlingene som pågår mellom Iran og EU-landene Frankrike, Tyskland og Storbritannia, gis en ny sjanse. Iran motsetter seg imidlertid stadig pålegg fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), og det kan igjen gå mot ny konfrontasjon mellom Iran og verdenssamfunnet, anført av USA.

Iran har ikke atomvåpen i dag, men amerikansk etterretning anslår at landet vil kunne produsere våpen innen ti år. Iran hevder at landets atomprogram er ment for fredelige formål. Men etter gjentatte ganger å ha blitt tatt med buksene nede av IAEA, er det liten tvil om at Iran har ambisjoner om å slutte seg til rekka av nye atommakter i en region herjet av krig, fiendskap og terrorisme. Redselen for Iran som atommakt kan da i seg selv utløse ny krig. Israel bombet Saddam Husseins atomanlegg på 80-tallet. Israel vil heller ikke sitte stille og se Iran utvikle atomvåpen.

Spredning av atomteknologi er en av de største truslene verden står overfor. Faren for at atomvåpen kommer i skruppelløse terrorhender har økt, ifølge IAEA. Det er ikke mer enn ett år siden det ble klart at atomprogrammet i Pakistan hadde hatt utro tjenere, og mulighetene for framtidig atomterrorisme øker for hvert land som tilegner seg atomteknologi. Derfor er det internasjonale presset for å hindre at Iran utvikler atomvåpen, så viktig. Men verdenssamfunnet har gjort det vanskelig for seg selv. Troverdigheten i kampen mot masseødeleggelsesvåpen er svekket etter en voldsom Irak-krig på feil grunnlag. Vedvarende kaos i Irak kompliserer samtidig effektivt press mot Iran. De iranske lederne vet at et USA og verdenssamfunn med hendene fulle i Irak bare er en begrenset militær trussel.