Atom-miner skal forsvare Israel

Israels regjering drøfter nå en plan om å legge ut kjernefysiske landminer nedenfor Golanhøydene for å stanse et mulig syrisk angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I henhold til den hemmelige militære planen, kalt «Davids slynge», skal små nøytronbomber utplasseres som landminer for å stanse en fryktet invasjon med syriske stridsvogner, hevder militære kilder overfor avisa The Sunday Times.

Israel må gi tilbake de strategisk viktige Golanhøydene til Syria hvis landene inngår en fredsavtale. Dette vil svekke Israels forsvar av nordgrensa. Men etter det mislykkede møtet mellom presidentene i USA og Syria, Bill Clinton og Hafez al-Assad, i Genhve i helga, synes det imidlertid som om en fredsavtale mellom Israel og Syria kan ta tid.

Bærbare atomvåpen

De militære kildene sier at små, bærbare nøytronbomber har vært under utvikling ved en fabrikk vest i landet de to siste tiåra. De veier under 100 kilo og kan bæres av to soldater. En artillerigranat med nøytronladning har vært utprøvd, og laserstyrte raketter med nøytronstridshode er klare til bruk, hevder de militære kildene.

Fra Golan «ligger Israel for syrernes føtter» i geografisk forstand. Ved hjelp av «Davids slynge» kan en syrisk invasjonsstyrke bli møtt med nøytronvåpen som utløses med fjernkontroll. Bombene gir en intens stråling som går gjennom panser og dreper soldatene inne i stridsvognene. Enhver person i en omkrets av flere hundre meter ville påføres dødelig stråling, mens militære kjøretøyer stort sett ville være uskadde.

Livsfarlig forurensing

Men mange, ikke minst miljøvernere, vil sette spørsmålstegn ved fornuften av å bruke kjernefysiske våpen så nær egne grenser med tanke på faren for livsfarlig forurensing.

Israels regjering har alltid nektet for å ha kjernefysiske våpen, men bare så vagt at frykten er til stede i nabolandene. I utlandet er få i tvil, særlig etter at den tidligere teknikeren Mordechai Vanunu avslørte det kjernefysiske anlegget i Dimona i Negev-ørkenen. Vanunu, som ble bortført av israelske agenter i utlandet, sitter ennå i fengsel.

Frykter panserstyrke

Fredssamtalene mellom Israel og Syria ble avbrutt i januar, da Syria krevde at Israel må forplikte seg til full tilbaketrekking fra de okkuperte Golanhøydene før noen andre spørsmål blir drøftet. I Israel, hvor ønsket om fred med Syria er sterkt, er få i tvil om at de okkuperte Golanhøydene må gis tilbake. Men militære hauker - og jødiske bosettere i området - stritter imot.

Israel har forlangt at Syria i en avtale må forplikte seg til å trekke alle stridsvogner tilbake til Damaskus-bassenget. Men militære strateger sier at syriske panserstyrker likevel kan være på grensa i løpet av 12 timer.

einar.hagvaag@dagbladet.no