Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atom-rapport: - Iran har ignorert FN

- Vi gir blanke i hva de mener, kommenterer Irans president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iran har hatt vellykket framstilling av anriket uran og fortsetter med aktiviteter som opponerer med FNs sikkerhetsråd, konstaterer Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bekreftelsen kom i rapporten fra IAEA om Irans antatte atomvåpenprogram, et dokument som nå er lagt fram for Sikkerhetsrådet.

Kommer ingen vei

Fredsprisvinner og IAEA-direktør Mohamed Elbaradei uttaler også at samarbeidet mellom byråets inspektører og Iran står i stampe. Vaktbikkja får rett og slett ikke svar på helt sentrale spørsmål rundt anrikingen av uran.

- Etter mer enn tre år med forsøk på å få klarhet i alle aspekter ved Irans atomprogram, er hullene i helhetsbildet stadig grunn til bekymring. Envher framgang på dette området krever aktivt samarbeid og full gjennomsiktighet fra Irans side, understreker rapporten.

IAEA tror foreløpig at Iran kun har klart å produsere anriket uran med for liten renhetsgrad til å lage en atombombe. Men samtidig har byrået oppdaget plutonium som de anser som mistenkelig i forhold til mulig våpenproduksjon.

- Vi kan ikke uteleukke at plutoniumet stammer fra andre kilder enn de Iran er åpne om, står det i rapporten.

Gir f... i FN-resolusjoner

DYPT FRYKTET: Irans aktiviteter følges med argusøyne av de vestlige etterretningsorganisasjonene. Dette satelittbildet viser et område der det tidligere var mistanke om at Iran oppbevarte masseødeleggelsesvåpen. Foto: SCANPIX/DIGITALGLOBE
DYPT FRYKTET: Irans aktiviteter følges med argusøyne av de vestlige etterretningsorganisasjonene. Dette satelittbildet viser et område der det tidligere var mistanke om at Iran oppbevarte masseødeleggelsesvåpen. Foto: SCANPIX/DIGITALGLOBE Vis mer

Sikkerhetsrådet har rettet en formell anmodning til det Iranske regimet om å stoppe all anriking av uran. Det hevder iranerne de overhodet ikke vil bry seg om, selv om FNs viktigste organ kan komme til å gjøre en resolusjon av uran-nekten.

- Hvis Sikkerhetsrådet har tenkt å ta beslutninger det ikke er kompetent til, så føler ikke Iran seg bundet av det, sier Irans FN-ambassadør Javad Zarif ifølge AP.

Landets president går imidlertid enda sterkere ut i dag, for å si det forsiktig.

- De som prøver å forhindre iranere i å innfri sine rettighet, skal vite at vi gir blanke i slike resolusjoner, sier Mahmoud Ahmadinejad i en tale, ifølge BBC News.

Atom-rapport: - Iran har ignorert FN
<B>PROVOSERER IGJEN:</B> Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, kan knapt få sagt hvor mye han gir blaffen i FNs og IAEAs bekymring rundt atomprogrammmet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling