Atom-seier for Jan

Jan Petersen og UD har klart det kunststykket å få USA med på sitt forslag til en ikkesprednings- og nedrustningsavtale for atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen skal behandles på FN-toppmøtet seinere denne måneden.

Men selv med støtte fra 80 land innbefattet USA, vil ikke utenriksminister Jan Petersen ta seieren på forskudd.-  Det er et viktig skritt på veien at vi får vår avtaletekst lagt til grunn for den politiske prosessen som nå kommer. Men viktige spørsmål står igjen. Den videre prosessen vil vise om vi når helt fram, sier Petersen til Dagbladet.

Møtte Bolton

Han var tidligere i uka i New York og møtte USAs FN-ambassadør John Bolton. Dessuten hadde den norske utenriksministeren telefonkontakt med sin amerikanske kollega Condoleezza Rice.

-  Det gode norske forholdet til USA har vært vesentlig. Dessuten har det vært nyttig at vi har drevet aktiv lobbying. Bolton og jeg diskuterte toppmøtet som helhet, og det er ikke tvil om at amerikanerne ønsker seg resultater på en rekke områder, sier Petersen.

Den norske utfordringen har vært å balansere ikkespredning og nedrustning på en måte som alle - også amerikanerne - kan godta. Nå har rundt 80 land sluttet seg til avtaleutkastet, som Norge har utarbeidet i tett kontakt med Storbritannia, Sør-Afrika, Indonesia, Romania, Chile og Australia.

Dette oppdraget fikk Norge etter at FNs konferanse om ikke-spredning og nedrustning av atomvåpen ble en fiasko i mai. Deltakernasjonene klarte ikke engang å bli enige om en dagsorden.

Etappeseier

 LOBBY-LØSNING:  -  Dette viser at vi har greid å skape gode kontakter i alle leirer, sier utenriksminister Jan Petersen, etter at amerikanerne nå har akseptert det norske forslaget til avtaletekst for en ikkesprednings- og nedrustningsavtale for atomvåpen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
LOBBY-LØSNING: - Dette viser at vi har greid å skape gode kontakter i alle leirer, sier utenriksminister Jan Petersen, etter at amerikanerne nå har akseptert det norske forslaget til avtaletekst for en ikkesprednings- og nedrustningsavtale for atomvåpen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

-  Kan dette vise seg å bli din største diplomatiske seier?

-  Jeg vil ikke rangere, og slett ikke på dette stadiet. Først må vi levere. Dette er én etappe, som det er deilig å ha unnagjort.

Dette er de tre kjernepunktene i forslaget:  Hindre nye land i å få atomvåpen.  Få de land som i dag har atomvåpen til å forplikte seg til å ruste ned.  Gi mulighet til fredelig bruk av kjernekraft under internasjonal inspeksjon.