Atom-versting legges ned

Den britiske regjeringen vil legge ned det omstridte atomanlegget Dounreay. Men selv om det skandalerammete anlegget på skotskekysten ikke vil ta imot mer radioaktivt materiale vil det ta lang tid før atomfaren er endelig over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske energiministeren John Battle vil kunngjøre Dounreay-anleggets nedleggelse i dag. Det er ventet at anlegget heretter ikke skal motta mer radioaktivt materiale. Men det er for tidlig å glede seg. Dounreay har fortsatt masse materiale som skal behandles og det vil ta en generasjon før driften ved atomanlegget legges ned.

Versting

Skandalene har stått i kø for atomanlegget fra 50-åra. For to år siden ble det avslørt at radioaktivt materiale ble lagret i ei 60 meter dyp sjakt som sto i fare for å lekke. Klippene rundt atomsjakta ble gradvis brutt ned av naturkreftene, og vitenskapsmenn frykter at det allerede har begynt å lekke radioaktivitet ut i Nordsjøen. Ikke minst norske farvann er utsatt for slik lekkasje. En gigantisk redningsoperasjon ble satt i gang.

For 30 år siden var Dounreay truet av eksplosjon. En rapport fra Atomic Energy Authority Technology (Den tekniske atomenergi-kommisjonen) avslørte at britene var farlig

nær en atomkatastrofe. Ledelsen ved anlegget fryktet at innholdet ville eksplodere som en vulkan og spre radioaktive stoffer i vidomkrets.

Dårlig PR

Den ellers så populære britiske regjeringen frykter at alt oppstyret rundt Dounreay skader sitt omdømme og er katastrofal for turismen i Skotland. Hvis noe ikke gjøres omgående kan det føre til massefrykt i Skotland. Utbedringsarbeidet ved anlegget er ennå ikke ferdig, og de 1400 Dounreay-ansatte har hendene fulle med arbeidsoppgaver når de får klarsignal for å fortsette driften. Blant annet skal et stort parti restmateriale fra et russisk atomanlegg behandles.