Atomalarm i Kosovo

Italias statsminister Giuliano Amato slår alarm etter at seks italienske soldater med tjenestetid i Kosovo er døde av blodkreft. Ytterligere seks land undersøker nå om deres soldater har blitt syke. Norge vegrer seg foreløpig mot å delta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike, Spania, Belgia, Finland, Tyrkia og Portugal har nå iverksatt helsesjekk av sine soldater.

- Frykten for det såkalte Balkan-syndromet er mer enn begrunnet, sa Italias statsminister Giuliano Amato til den italienske avisa La Repubblica onsdag.

Jakten er blitt mer intens etter at 15 italienske soldater som jobbet i Kosovo, har fått blodkreft. Seks av dem er døde.

Uran-spøkelse

NATO-landene forsøker å finne ut om det er noen sammenheng mellom bruken av urangranater og blodkreft hos soldatene deres. Nå har også Finland bestemt at finske soldater, som har oppholdt seg mer enn ett år i området, skal helsesjekkes.

Frykten er knyttet til utarmet uran. Dette avfallsstoffet fra atomreaktorer ble brukt i ammunisjon som amerikanske piloter lot regne over Kosovo. 30000 skudd skjøt de amerikanske flyene mot serbiske militære kjøretøy.

Det italienske forsvaret har lenge vært klar over at støv - ikke stråling - fra granatspissene på denne panserbrytende ammunisjonen kan være farlig i ekstreme tilfeller.

- Ikke farlig

NATO har forsikret at ammunisjonen ikke er farlig, men Giuliano Amato antydet at han ikke tror alliansens talsmenn.

Norge står fortsatt fast på at utarmet uran ikke er eller har vært en helserisiko for norske Kosovo-soldater. Mest fordi denne ammunisjonen ble brukt lite i det området de norske soldatene jobber. Om lag 2500 norske soldater har tjenestegjort i Kosovo.

- Det vil ikke bli satt i gang legeundersøkelser av norske soldater som har tjenestegjort i Kosovo med det første. Vi trenger mer tid til å tenke igjennom eventuelle tiltak i denne saken, sier avdelingsdirektør Kirsti Skjerven i Forsvarsdepartementet.

URAN-GIFT: Har norske soldater fått blodkreft etter tjeneste i Kosovo? Forsvaret kan ikke si nei med hundre prosent sikkerhet, men nøler med å sette igang en storstilt helsesjekk av sodatene.