Atomalarm var lugarslusk

Norden puster ut. Atomalarmen var egentlig en refs for sluskete vedlikehold av lugarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske flåtesjefen Vladimir Kuroyedov skapte i dag sjokkbølger da han opplyste medier om at atom-krysseren «Peter den Store» - et av flaggskipene i den russiske krigsflåten - kan eksplodere hvert øyeblikk.

- Skipet er i så dårlig stand at det kan eksplodere hvert øyeblikk. Det er spesielt farlig med tanke på at det drives av et atomkraftverk, skal han ha sagt til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Pinlig

De skremmende uttalelsene satte norden i høyberedskap fordi en ulykke med dette skipet, som drives av to atomreaktorer, kunne ha ført til en gedigen atomkatastrofe nær grensa til Norge og Finland. Verken Utenriksdepartementet, Forsvaret, eller Statens strålevern, var informert om den tikkende bomben. Nå kan episoden vise seg å bli svært pinlig for russiske myndigheter - og da spesielt for flåtesjefen.

- Det er overhode ingen fare relatert til skipets atomsikkerhet. Skipets atomsikkerhet er garantert i tråd med gjeldende norm, sier flåtesjefen i ettermiddag. Han skylder på at media har feiltolket hans uttalelser tidligere i dag, og at når han sa at skipet øyeblikkelig kunne eksplodere, mente han egentlig at det har vært slett vedlikehold av mannskapets lugarer og oppholdsrom.

-Full kontroll

- Russiske myndigheter forsikrer oss at de har full kontroll og at det ikke finnes grunn til engstelse. Flåtesjefen vil komme med en oppklaring senere i ettermiddag, opplyser utenriksdepartementets pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet.no i ettermiddag.

- Dette rydder de nok opp i selv på russisk side, og vi vil ikke spekulere mer i hva som er sagt og gjort, sier han.

Det blir mer og mer tydelig at uttalelsene i dag morges var et desperat forsøk av flåtesjefen i å sverte hans argeste kritikere internt i marinen. Kuroyedov er under hardt press etter flere skandaler i marinen den siste tiden. Ved siden av «Kursk» katastrofen, er han i hardt vær etter at atomubåten U-159 sank under slep i august i fjor. Der omkom ni sjømenn. Onkelen til kapteinen på «Peter den Store» er et av hovedvitnene i høringene som nå pågår etter forliset. Flåtesjefen har også høstet kritikk etter flere uhell der våpensystemer og raketter på flere atomubåter sviktet under nord-flåtens øvelse i februar

Drittpakke

Atomfysiker Nils Bømer i Bellona bekrefter ovenfor Dagbladet.no at dagens eksplossive utspill etter all sansynlighet bare et ledd i en høypolitisk svertekampanje.

- Vi har hatt kontakt med våre folk i Russland, blant annet Alexander Nikitin som leder vårt kontor der. Onkelen til skipets kaptein skal vitne mot den russiske flåtesjefen Vladimir Kuroyedov i forbindelse med ulykka der atomubåten U-159 sank under slep i barentahavet i august i fjor.

- Kuroyedov er ute etter å svartmale kapteinen og hans onkel. Vi tror det er derfor han har gått ut i dag og sagt til russiske medier at båten kan eksplodere. For oss virker dette høyst usannsynlig, og mer som en russisk svertekampanje - en drittpakke. «Peter den Store» har fått to måneders landlov, og ligger til kai i Severomorsk. I følge våre folk i Russland, ligger det ingen dramatikk i dette, sier atomfysiker Nils Bømer til Dagbladet.no

«Peter den Store» er blant de største atomkrysserne i den russiske flåten, og har to atomreaktorer på hver 300 megawatt. Byggingen av skipet startet i 1986, og tok ti år. Det ble stt i drift i den russiske nord-flåten i 1996, og var blant annet med på øvelsen der atomubåten «Kursk» eksploderte og sank.

RETRETT: Den hardt pressede flåtesjefen, admiral Vladimir Kuroyedov, skapte sjokkbølger med sine uttalelser i dag morges.
TIL KAI: Den russiske atomkrysseren «Peter den Store» ligger nå til kai i Severomorsk. Bellona tror dagens skremselsuttalelser er ralling fra en presset russisk flåtesjef.