Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Atomanlegget vil blinde øynene på Irans fiender

Iran åpner for inspeksjon av det hemmelige anlegget og varsler øvelse for å vise sin «avskrekkingskapasitet».

HOLDT HEMMELIG TIL MANDAG: Her skal Irans nye atomanlegg ligge, i nærheten av byen Qom. Foto: REUTERS/DigitalGlobe/Handout/Scanpix
HOLDT HEMMELIG TIL MANDAG: Her skal Irans nye atomanlegg ligge, i nærheten av byen Qom. Foto: REUTERS/DigitalGlobe/Handout/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Denne uka sprakk nyheten om Irans andre atomanlegg.

Iran innrømmet det nye anlegget for anriking av uran i et brev til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Brevet ble sendt etter at Iran skjønte at vestlig etterretning hadde fått nyss om anlegget.

Nå sier Iran at de er åpne for å la IAEAs inspektører inn på det inntil mandag hemmelige anlegget. Samtidig understreker iranske politikere viktigheten av anlegget.

- Dette atomanlegget vil sette i gang produksjonen snart og det vil blinde øynene på Irans fiender, sier Hojjatoleslam Mohammad Mohammadi Golpayegani ifølge CNN.

Golpayegani leder kontoret til landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei. Golpayegani kom med sin uttalelse i en skriftlig erklæring, som ble sendt det halvveis statlig kontrollerte nyhetsbyrået Fars.

3000 sentrifuger

Det nye anlegget ligger nær byen Qom, sør for hovedstaden Teheran. Anlegget skal være stort nok til å huse 3000 sentrifuger, som brukes i anrikingsprosessen. Dette skal gi nok uran i året til å produsere en bombe, men er ikke nok for en kjernefysisk reaktor.

Hittil har verden kun visst om urananrikingsanlegget i Natanz, som har 9000 sentrifuger.

USA, Frankrike og Storbritannia fulgte opp offentliggjøringen med å kreve inspeksjoner av anlegget.

Barack Obama har også gått til et verbalt frontalangrep på Iran. I dag advarte han landet og sa at de må legge fram klare bevis på at programmet bare skal brukes til kraftproduksjon, slik myndighetene hevder.

- Dette er en alvorlig utfordring for det globale ikkespredningsarbeidet, og det betyr at den bekymringsfulle iranske unnvikelsen fortsetter langs samme spor, sa Obama i sin ukentlige internett- og radiotale lørdag.

- Overreagerer

Fredag sa Obama blant annet at Iran nå er under oppsikt.

MENER VESTEN OVERREAGERER: Mahmoud Ahmadinejad, Irans president. Foto: EPA/PETER FOLEY/Scanpix
MENER VESTEN OVERREAGERER: Mahmoud Ahmadinejad, Irans president. Foto: EPA/PETER FOLEY/Scanpix Vis mer

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener på sin side at Obama og de andre vestlige lederne overreagerer på nyheten.

- Det er trist at de tre uttaler seg på feil grunnlag. Vi har opptrådt helt i tråd med regelverket til IAEA, sa han fredag.

Til CNNs Larry King sa han senere på kvelden at Obamas uttalelser var grunnløse.

- Vi forventet ikke dette, sa han.

I brevet Iran sendte til IAEA mandag ble det blant annet opplyst at anlegget skal anrike uran opp til 5 prosent, langt fra de 90 prosent som er nødvendig for å framstille uran til våpenbruk.

Vil ikke utelukke angrep

Jonas Gahr Støre mener meldingene om det nye anlegget er urovekkende.

- Dette er i strid med Sikkerhetsrådets krav og viser med all tydelighet at Iran ikke har spilt med åpne kort, sa utenriksminister Støre i går.

Britenes utenriksminister David Miliband nekter ifølge The Guardian å utelukke et militært angrep mot Iran. USAs forsvarsminister Robert Gates mener på sin side at en militær operasjon ikke vil gjøre annet enn å forsinke Irans atomprogram.

Den iranske revolusjonsgarden varslet i dag for øvrig at den vil gjennomføre en militærøvelse med raketter søndag. I uttalelsen som kom via det halvstatlige nyhetsbyrået Mehr lørdag, heter det at Iran skal gjennomføre øvelsen for å «vedlikeholde og forbedre» sin militære avskrekkingskapasitet.

REAGERTE: Barack Obama og Nicolas Sarkozy kritiserte Iran fra talerstolen under G20-toppmøtet i Pittsburgh. Foto: EPA/IAN LANGSDON/Scanpix
REAGERTE: Barack Obama og Nicolas Sarkozy kritiserte Iran fra talerstolen under G20-toppmøtet i Pittsburgh. Foto: EPA/IAN LANGSDON/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media