- Atomanlegget vil blinde øynene på Irans fiender

Iran åpner for inspeksjon av det hemmelige anlegget og varsler øvelse for å vise sin «avskrekkingskapasitet».

HOLDT HEMMELIG TIL MANDAG: Her skal Irans nye atomanlegg ligge, i nærheten av byen Qom. Foto: REUTERS/DigitalGlobe/Handout/Scanpix
HOLDT HEMMELIG TIL MANDAG: Her skal Irans nye atomanlegg ligge, i nærheten av byen Qom. Foto: REUTERS/DigitalGlobe/Handout/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Denne uka sprakk nyheten om Irans andre atomanlegg.

Iran innrømmet det nye anlegget for anriking av uran i et brev til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Brevet ble sendt etter at Iran skjønte at vestlig etterretning hadde fått nyss om anlegget.Nå sier Iran at de er åpne for å la IAEAs inspektører inn på det inntil mandag hemmelige anlegget. Samtidig understreker iranske politikere viktigheten av anlegget.

- Dette atomanlegget vil sette i gang produksjonen snart og det vil blinde øynene på Irans fiender, sier Hojjatoleslam Mohammad Mohammadi Golpayegani ifølge CNN.Golpayegani leder kontoret til landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei. Golpayegani kom med sin uttalelse i en skriftlig erklæring, som ble sendt det halvveis statlig kontrollerte nyhetsbyrået Fars. 3000 sentrifugerDet nye anlegget ligger nær byen Qom, sør for hovedstaden Teheran. Anlegget skal være stort nok til å huse 3000 sentrifuger, som brukes i anrikingsprosessen. Dette skal gi nok uran i året til å produsere en bombe, men er ikke nok for en kjernefysisk reaktor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.