Atomavfall rett i havet

Atombeholdere sprekker i kulda, og radioaktivt materiale renner rett ut i Barentshavet - 38 km fra norskegrensa. Dette er resultatet av for dårlig vedlikehold på atomlagrene ved Andrejeva-bukta i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bellona karakteriserer problemene som akutte, og frykter en alvorlig ulykke. Det har vært ekstra store problemer med atomavfallslagringen ved Andrejeva-bukta i vinter. På en konferanse Bellona avholdt i Brüssel denne uka, kom det fram at russerne som jobber i området er veldig bekymret.

- De har ikke fått penger til vedlikehold denne høsten. På grunn av pengemangel ble ikke sprekker i tankene tettet, og nå renner vann inn. Vannet fryser, utvider seg og lager enda større sprekker. Fra disse sprekkene renner det radioaktivt materiale rett ut i havet, forteller atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer.

- Situasjonen er alarmerende. Vi frykter en ulykke, og synes det er merkelig at norske myndigheter ikke har foretatt risikovurderinger.

Må gjøre vurderinger

Norske myndigheter ble nektet adgang til området i sommer av russiske myndigheter.

- Hvordan kan Statens Strålevern da gjøre risikovurderinger?

- Det har ikke blitt gjort noe forsøk fra norsk side på å finne ut hvor farlig dette er. Man sitter inne med en god del informasjon allerede, uten at noe gjøres, sier Bøhmer til Dagbladet.

Akutt situasjon

Fredric Hauge framholdt i Dagbladet onsdag denne uka at det var nødvendig å bygge et midlertidig lager ved Andrejeva-bukta. Utenriksminister Knut Vollebæk avviste dette, og viste til russernes planer om å sende avfallet til Majak i Sibir. Hauge sier til Dagbladet at dette er en uholdbar løsning.
- Problemet er at flere av disse brenselsstavene er ødelagte, og det er umulig å transportere disse før man har funnet fram til ny teknologi, sier Hauge.

Han hevder at lageret ved Andrejeva-bukta ble bygget som en midlertidig løsning som skulle vare maksimum fire år. Nå har det gått 15 år. I tillegg til tankene står det beholdere med brukte brenselselementer i Andrejevabukta.

- Det er ikke et lager, det er mer som en dumpingplass. Kostnadene for opprydningsarbeidet vil være mellom 10 og 20 milliarder kroner, sier Hauge.