LANGVARIGE FORHANDLINGER: På overtid kunne man i dag annonsere at et foreløpig resultat av forhandlingene om en ny atomavtale forelå. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON
LANGVARIGE FORHANDLINGER: På overtid kunne man i dag annonsere at et foreløpig resultat av forhandlingene om en ny atomavtale forelå. Foto: EPA/LAURENT GILLIERONVis mer

- Atomavtalen er en historisk tabbe

Israelske regjeringskilder mener den nye avtalen vil gjøre verden til et langt farligere sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forhandlingene om en ny atomavtale skulle egentlig vært avsluttet på tirsdag denne uka, men først to dager seinere ble det klart at partene hadde kommet til enighet.

Den foreløpige avtalen innebærer blant annet to tredeler av Irans kapasitet for å anrike uran, og at landets atomprogram skal overvåkes i ti år framover.

Samtidig vil USA og EU heve alle sanksjoner mot Iran.

- Gjør verden farligere
Irans president, Hassan Rouhani, skriver på Twitter at de har kommet til enighet om nøkkelparameter og videre atomforhandlinger med de seks andre landene. De skal nå starte på et utkast til avtalen, som skal være ferdig utarbeidet 30. juni.

Men den nye avtalen har ikke blitt like godt mottatt alle steder.

Ifølge israelske regjeringskilder, som AFP har snakket med, er avtalen «historisk tabbe».

- Hvis avtalen lages på dette grunnlaget, er det en historisk tabbe som vil gjøre verden langt mer farlig. Det er et dårlig rammeverk, som vil føre til en dårlig og farlig avtale.

- Det gir internasjonal legitimitet til Irans atomprogramet, hvis eneste mål er å produsere en atombombe.

- Gjør verden tryggere Synet fra de israleske regjerinskildene står i sterk kontrast til USAs president Barack Obamas kommentar om at en endelig atomavtale vil gjøre verden til et tryggere sted.

Israel har gjentatte ganger advart mot å inngå en slik avtale. Statsminister Benjamin Netanyahu sa tidligere torsdag at en avtale ville være nødt til å innebære at «Irans atom-muligheter blir betydelig redusert».

Obama tok torsdag en telefon til Netanyahu for å diskutere den siste utviklingen i atomforhandlingene.

Den amerikanske presidenten forsøkte da å berolige Netanyahu med at Israel ikke står alene. Obama sa at fremgangen med å få avtalen på plass ikke fjerner bekymringer om at Iran støtter terrorisme og trusler rettet mot Israel og at USA derfor støtter Israels sikkerhetsbekymringer, ifølge NTB.

Netanyahu skal ikke ha latt seg berolige og ment at avtalen legger veien åpen for at Iran kan lage kjernefysiske våpen, og at avtalen er en trussel mot Israels eksistens.

Sentrale temaer Landene som har deltatt i forhandlingene er USA, England, Frankrike, Tyskland, Russland, Kina og Iran.

Under innspurten har hovedfokus vært på følgende tre sentrale temaer:

• Hvor lenge begrensningene på Irans kjernefysiske aktivitet skal vare utover utgangspunktet på ti år.

• Når og hvordan FN-sanksjonene skal oppheves.

• Hvordan de skal kunne gjeninnføres dersom Iran bryter avtalen.

Sanksjoner De seks stormaktene har ønsket at begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i over ti år.

Samtidig har de sett for seg at de fleste sanksjonene oppheves gradvis, mens sanksjoner rettet mot såkalt atomrelatert teknologi, består for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

Iran har krevet at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft.