Atombløff fra russiske myndigheter

TROMSØ (Dagbladet): Lagrene med atomavfall på tett ved norskegrensa på Kola er fortsatt lukket land for Norge. Til tross for at utenriksminister Bjørn Vollebæk varslet gjennombrudd for opprydding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En stolt Vollebæk smilte bredt og kalte invitasjonen for et gjennombrudd, da guvernør Juri Jevdokimov åpnet Andrejevbukta for norsk inspeksjon og deltakelse i oppryddingen. Nå skulle ting skje fort.

Russlands største lager av brukt atombrensel er i Andrejevbukta, noen få kilometer fra grensa til Norge. Det lekker fra lagrene, og det er målt økt radioaktivitet i sjøen.
For Norge er det en prioritert oppgave å sikre lagrene i Andrejevbukta. En optimistisk Vollebæk sa i Murmansk at innen ei uke skulle en norsk ekspertgruppe være på plass på Kola for å starte forberedelsene.

Siden har lite skjedd. Statssekretær Åslaug Marie Haga har vært i Moskva og blitt forsikret om at opprydding i Andrejevbukta er en prioritert oppgave også for russerne.

Feiret for tidlig

Men området forblir stengt for Norge. Militære myndigheter bryr seg ikke om hva Murmansk-guvernøren sa til den norske utenriksministeren.
- Vollebæk inngikk nok avtale med feil person og feiret «gjennombruddet» for tidlig, sier fagmedarbeider Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.

I UD får Dagbladet opplyst at departementet venter på et forslag fra russerne på hvordan den norske deltakelsen kan ordnes.

Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern er skuffet over russernes holdning. Det er planlagt et prøvetokt langs Kola-kysten og i fjordene, men alt stopper hos de militære.

- Blir det ikke i år, får vi håpe på neste år. Atomlagrene er uansett et problem vi må bale med i flere tiår, sier Harbitz.

Sivile må få ansvaret

Bellonas Thomas Nilsen har dårligere tid, og peker på at lagrene er i en svært dårlig forfatning.
- Vedlikeholdet er helt stoppet opp. Jo lengre tid det går, jo dyrere blir det å rydde opp, påpeker Nilsen.

Han mener at ansvaret for lagrene må overføres fra militære til sivile myndigheter. Denne prosessen er i gang.

- Lagrene har jo ingen militærstrategisk betydning. En slik avklaring vil også åpne for vestlig innsats og støtte, sier Thomas Nilsen.

Hele 21000 brukte brenselelementer fra atomubåter er lagret i Andrejevbukta. Ingen steder i verden er radioaktivt avfall tatt hånd om på en så uforsvarlig måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer