Atombombe funnet i Atlanteren

Ligger rett under olympisk seilearena.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En amerikansk militær etterforskningsgruppe har trolig funnet en hydrogenbombe i havet utenfor kysten av Savannah i delstaten Georgia.

Atombomben ligger rett under den olympiske seilarenaen som ble brukt under OL i Atlanta i 1996. Da etterforskningsteamet sveipet området med sine måleinstrumenter, fikk de store radioaktive utslag.

Bomben stammer høyst sannsynlig i fra en ulykke i 1958, da et B-47 bombefly kolliderte med et F-86 jagerfly under kamptrening i området.

200 kilo sprengstoff og uran

Ulykka, som skjedde 5 februar 1958, førte til at bombeflypilotene måtte slippe sin Mark 15 atombombe i havet for å kunne lande det skadete flyet trygt på Hunter Air Force Base i Georgia. Etter å ha søkt i flere måneder etter bomben, konkluderte det amerikanske luftforsvaret med at den var tapt for all tid.

Bomben skal ikke ha inneholdt selve plutoniumsdetonatoren, som må til for å sette av en kjernefysisk eksplosjon. Men den 3,6 meter lange atombomben inneholder fortsatt over 200 kilo sprengstoff og radioaktivt uran.

Bekymring

Dagbladet.no har tidligere skrevet om amerikanske atombombeulykker. Også denne hendelsen står omtalt, men under datoen 25. mai 1958.

Det amerikanske luftforsvaret begynte nye søk etter bomben i 2001, etter at det republikanske kongressmedlemmet fra Georgia, Jack Kingston, tok opp saken for å finne ut om det tapte våpenet kunne utgjøre en trussel i kystområdet.

Luftforsvarstalsmann Frank Smolinsky sa i går at de nå vil undersøke funnet nærmere før de konkluderer hva som skal gjøres.

- Først og fremst må vi nå evaluere resultatene fra undersøkelsen, sier han til nyhetsbyrået AP.

Allerede i 2001 konkluderte luftforsvaret med at bomben antagelig er harmløs hvis den blir liggende der den er.

De frykter at et bergingsforsøk kan føre til at den kraftige sprengladningen går av, noe som kan være fatalt for bergingsmannskapene og forårsake store miljøødeleggelser.

USA oppgir offisielt å ha mistet 11 atombomber som aldri har blitt gjenfunnet under den kalde krigen.

Mer om disse kan du lese her..

I følge miljøorganisasjonen Greenpeace ligger det omlag 50 atomstridshoder på havets bunn. De fleste fra tidligere Sovjetunionen.

HYDROGENBOMBE: Bomba inneholder blant annet uran, men i følge myndighetene var ikke plutoniumsdetonatoren satt i. Selv om bombevraket derfor ikke kan føre til en kjernefysisk eksplosjon, frykter man for miljøkonsekvensene, skulle den konvensjonelle ladningen gå av.
FUNNET: På bildet fra mars i år bruker Harris Parker (t.v.) og Derek Duke GPS-teknologi på å gjennomsøke Wassaw-sundet nær Tybee Island på kysten av Georgia. I juli fant etterforskningsgruppa fra det amerikanske luftforsvaret trolig atombomba som gikk tapt i 1958.
KRASJET: Det var et B-47 bombefly av denne typen som i 1958 krasjet med et jagerfly under trening. I frykt for at skadene skulle føre til at flyet styrtet, måtte pilotene slippe den uarmerte bomba i havet.