Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atombombe kunne eksplodert i USA i 1961

- Én avslått bryter var alt som hindret katastofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare en enkelt avslått bryter hindret en atombombe i å eksplodere over North Carolina i 1961, viser dokumenter om nylig er frigitt.

Avisa The Guardian skriver at dokumentet er det første klare beviset for at USA var nær ved en katastrofe i 1961 da to atombomber falt ned etter at et B-52 bombefly eksploderte i lufta.

Det har lenge vært kjent at det var et uhell i North Carolina i januar 1961, men det har ikke vært klart hvor alvorlig det var, og myndighetene har alltid insistert på at befolkningen ikke var i fare.

Men dokumentet viser at en av de to bombene oppførte seg slik bombene skal i krig, og at det til slutt var bare en avslått bryter som hindret en total katastrofe. Bomben var 260 ganger så kraftig som bomben som ble sluppet over Hiroshima.

Hadde bomben eksplodert, ville radioaktiviteten ha spredt seg over Washington, Baltimore, Philadelphia og kanskje helt til New York og truet millioner av menneskers liv.

(NTB)

NÆR KATASTROFE: BIldet viser en av hydrogenbombene fra det havarerte flyet. Foto: The History of Nuclear Weapon Safety Devices / Wikimedia Commons
NÆR KATASTROFE: BIldet viser en av hydrogenbombene fra det havarerte flyet. Foto: The History of Nuclear Weapon Safety Devices / Wikimedia Commons Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media