Atomdrama på iransk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Iran har lagt fram en rapport for FN som skal bevise at landets atomprogram skal produsere strøm og ikke atomvåpen. Iran har også sagt seg villig til å åpne alle sine atomanlegg for FNs våpeninspektører. Dermed ser det ut til at Iran har gitt etter for det voldsomme presset fra USA, EU og FN.
  • Iran var i den originale situasjonen at landet selv måtte bevise at det ikke hadde til hensikt å produsere atomvåpen. Derfor ble rapporten lagt fram. Men det vil gå flere uker før FNs internasjonale atomenergibyrå (IAEA) har analysert rapporten. Iran har heller ikke undertegnet avtalen som åpner for utvidede inspeksjoner. Med andre ord er det storpolitiske spillet om Irans framtid ikke over. En militær konfrontasjon mellom USA og Iran er heller ikke avverget for all framtid.
  • Iran har undertegnet avtalen om ikkespredning av kjernefysiske våpen. FN har foreløpig ikke anklaget landet for å ha brutt avtalen. Men Iran vet at landet kan bli utsatt for sanksjoner fra FN, og at det risikerer å bli isolert på samme måte som Nord-Korea. Kanskje er Iran nå villig til å legge bort alle planer om produksjon av atomvåpen. Men kanskje er landet bare i ferd med å kjøpe seg ekstra tid. Det vet at faren for et militært angrep fra USA er lite sannsynlig i overskuelig framtid. Det er heller ikke sikkert at George W. Bush får sin annen periode i Det hvite hus. Iran kan allerede ha tatt beslutningen om at atomvåpnene er det eneste som kan avskrekke et angrep på landet.
  • Konflikten handler både om Irans og atomvåpnenes framtid. Den viser også hvor skjør ikkespredningsavtalen er. Og samtidig hvor viktig den kan være. I stedet for å true Iran, kunne USA for eksempel kreve at land i Irans nabolag, som Pakistan og Israel, undertegnet denne avtalen. Og at de og alle andre atommakter satte i gang nedrustningen av disse våpnene, slik de da ville være forpliktet til. Men foreløpig er det ingen tegn til at USA ønsker å bruke avtalen på denne måten. Og når den svekkes, øker sannsynligheten for spredning av atomvåpen til nye land.