Atomdrevet russisk satellitt går i oppløsning

Kosmos-1818 stammer fra sovjettiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En atomdrevet russisk satellitt holder på å gå i oppløsning. Men satellitten, som stammer fra sovjettiden, utgjør ifølge fagfolk ingen trussel mot mennesker på jorda eller den internasjonale romstasjonen ISS.

Kosmos-1818 ble oppgitt av sovjeterne kort etter utskytningen i 1987, og skal ha begynt å bryte sammen i fjor sommer. USAs nettverk for overvåking av verdensrommet har observert bruddstykker fra satellitten, ble det meldt denne uken.

Men sjefen for avdelingen for romskrot ved den europeiske romfartsorganisasjonen ESA sier det ikke er noen grunn til uro.

- Satellitten går nå som før i en stabil bane, påpeker Heiner Klinkrad ifølge en melding fra nyhetsbyrået DPA i dag.

Bitene som har løsnet fra satellitten, fjerner seg bare langsomt fra den, noe som viser at de ikke kan ha blitt revet løs i en eksplosjon. - Og bare en sterk eksplosjon kunne få satellitten til å endre bane, sier Klinkrad.

Selv om Kosmos-1818 mot formodning skulle styrte på jorda, ville det ikke være noen katastrofe, tilføyer den europeiske eksperten. Reaktoren om bord ble avstengt for rundt 20 år siden, og radioaktiviteten er redusert til mindre enn en tusendel av sitt opprinnelige nivå.

(NTB)