Atomdrømmen er most i stykker

Jan Petersens baby som norsk utenriksminister ble knust på FNs toppmøte i går. Avtalen om atomvåpen ble pulverisert av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg vil ikke drive blame-game, eller legge skylda på noen spesielle. Men en slik avtale trenger konsensus. Det klarte vi ikke å oppnå, sier Jan Petersen til Dagbladet.

FNs generalsekretær Kofi Annan omtalte i går arbeidet med nedrustnings- og ikkespredningsavtalen i positive ordelag.

Men han kalte det «en virkelig skam» at den viktige avtalen om nedrustning og ikke-spredning ikke er med i resolusjonsteksten fra FNs generalforsamling i 2005.

Siste ord ikke sagt

-  Annans anerkjennelse av arbeidet gjør at siste ord om dette ikke er sagt, sier Petersen.Men i virkeligheten var det slik at til tross for iherdig diplomati fra både Norge og andre, om å få USA til å akseptere en avtale, så var ikke det bushske USA interessert. De ønsket ikke å komme med innrømmelser i forhandlingene, og opptredenen blir beskrevet som arrogant. Det gjorde at det var lett for land som Pakistan, Iran og Egypt å unngå å komme med innrømmelser på sin side.

Det var i vår Kofi Annan kom til Jan Petersen, og ba ham lede arbeidet med å få til en forpliktende avtale for å minske faren med atomvåpen. Det ligger stor prestisje i å få en slik henvendelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer