Atomdrømmen er most i stykker

Jan Petersens baby som norsk utenriksminister ble knust på FNs toppmøte i går. Avtalen om atomvåpen ble pulverisert av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg vil ikke drive blame-game, eller legge skylda på noen spesielle. Men en slik avtale trenger konsensus. Det klarte vi ikke å oppnå, sier Jan Petersen til Dagbladet.

FNs generalsekretær Kofi Annan omtalte i går arbeidet med nedrustnings- og ikkespredningsavtalen i positive ordelag.

Men han kalte det «en virkelig skam» at den viktige avtalen om nedrustning og ikke-spredning ikke er med i resolusjonsteksten fra FNs generalforsamling i 2005.

Siste ord ikke sagt

-  Annans anerkjennelse av arbeidet gjør at siste ord om dette ikke er sagt, sier Petersen.Men i virkeligheten var det slik at til tross for iherdig diplomati fra både Norge og andre, om å få USA til å akseptere en avtale, så var ikke det bushske USA interessert. De ønsket ikke å komme med innrømmelser i forhandlingene, og opptredenen blir beskrevet som arrogant. Det gjorde at det var lett for land som Pakistan, Iran og Egypt å unngå å komme med innrømmelser på sin side.

Det var i vår Kofi Annan kom til Jan Petersen, og ba ham lede arbeidet med å få til en forpliktende avtale for å minske faren med atomvåpen. Det ligger stor prestisje i å få en slik henvendelse.

Norge ledet ei gruppe på sju land, og fikk raskt enighet om tre viktige punkter: At det var viktig å hindre nye land i å få atomvåpen, som for eksempel Iran, og Pakistan, som offisielt ikke har det.

 At land som har atomvåpen, skal forplikte seg til å ruste ned.

 Å gi mulighet til fredelig utvikling av atomvåpen under internasjonal inspeksjon.

Torpedert

Teksten Norge og de seks andre landene la fram, fikk straks oppslutning fra mange land.

Problemet er at USA vil ha en avtale om ikke-spredning, men ikke om nedrustning. Mens noen andre land vil ha mulighet til å skaffe seg atomvåpen, selv om det ikke er noen som sier det høyt.

STÅR PÅ: Jan Petersen håper fortsatt på en avtale om nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen.