IKKE I MÅL: Målet med atomforhandlingene i Sveits er å komme fram til en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon. - Det gjenstår fortsatt noen vanskelige temaer. Vi jobber hardt for å løse disse, sier USAs utenriksminister John Kerry til CNN. Foto: Brendan Smialowski/Pool/Reuters/Scanpix
IKKE I MÅL: Målet med atomforhandlingene i Sveits er å komme fram til en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon. - Det gjenstår fortsatt noen vanskelige temaer. Vi jobber hardt for å løse disse, sier USAs utenriksminister John Kerry til CNN. Foto: Brendan Smialowski/Pool/Reuters/ScanpixVis mer

- Atomforhandlingene er i en kritisk og vanskelig fase

Ved midnatt går fristen ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I nesten en uke har USA, England, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina sittet i forhandlinger om Irans atomavtale.

Ved midnatt går fristen ut, og få timer før deadline er temperaturen høy, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Forhandlingene er inne i en kritisk og vanskelig fase, sier en tysk regjeringskilde.

Vanskelige temaer Om partene faktisk kommer fram til en avtale i natt, er fortsatt uvisst. Den vil trolig være ufullstendig og skjør, sier tjenestemenn til Reuters.

- Vi er forberedt på begge utfall, sier en vestlig diplomat.

Målet med samtalene er at partene skal komme fram til en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

- Det gjenstår fortsatt noen vanskelige temaer. Vi jobber hardt for å løse disse, sier USAs utenriksminister John Kerry til CNN.

- Vi vil jobbe inn i natta, legger han til.

- Sentrale tema Under innspurten er det hovedfokus på tre sentrale temaer:

• Hvor lenge begrensningene på Irans kjernefysiske aktivitet skal vare utover utgangspunktet på ti år.

• Når og hvordan FN-sanksjonene skal oppheves.

• Hvordan de skal kunne gjeninnføres dersom Iran bryter avtalen.

- Noen framgang De seks stormaktene ønsker at begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i over ti år, skriver NTB. Samtidig ser de for seg at de fleste sanksjonene oppheves gradvis, mens sanksjoner rettet mot såkalt atomrelatert teknologi, består for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft.

- Partene diskuterer innholdet i avtaleteksten. Hovedmomentene er varighet og oppheving av sanksjoner, sier en iransk talsmann til Reuters.

- Noen framgang har det vært, tilføyer talsmannen.

Forhandlingene foregår i den sveitsiske byen Lausanne.

SNART DEADLINE: Ved midnatt går fristen for atomforhandlingene ut. - Forhandlingene er inne i en kritisk og vanskelig fase, sier en tysk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix
SNART DEADLINE: Ved midnatt går fristen for atomforhandlingene ut. - Forhandlingene er inne i en kritisk og vanskelig fase, sier en tysk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix Vis mer