Atomforsker gråt og ba om stillhet for ofrene

Men først kom han med en visjon. - Framtidens atomkraft ligger i norske gruver.

 VISER VEI:   - Her i Norge har dere store forekomster av thorium, som kan bli framtidens drivstoff i kjernekraftreaktorer,kanskje allerede om 30 år, sa den framtredende japanske atomforskeren dr. Moto-yasu Kinoshita i  Studentersamfunnet i Trondheim torsdag kveld. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
VISER VEI: - Her i Norge har dere store forekomster av thorium, som kan bli framtidens drivstoff i kjernekraftreaktorer,kanskje allerede om 30 år, sa den framtredende japanske atomforskeren dr. Moto-yasu Kinoshita i Studentersamfunnet i Trondheim torsdag kveld. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet):Etter to timer foredrag om atomkraft for fullsatt storsal i Studentersamfundet i Trondheim, ba den prominente japanske forskergjesten om ett minutts stillhet for ofrene etter naturkatastrofen hjemme i Japan.

Så begynte dr. Moto-yasa Kinoshita å gråte.

Det gjør ikke japanske menn i tide og utide i de offentlige rom.

Mens en av de største atomkatastrofer i fredstid utspiller seg på hjemmebane, var en av Japans fremste atomforskere på Studentersamfundet i Trondheim i går kveld for å fortelle norske energistudenter om fortid, nåtid og framtid.

Mistet nær venn - Det oppleves veldig sterkt det som har skjedd hjemme i Japan nå. En av mine beste venner forsvant i tsunamien. Og en mann i familien til noen venner har aldri dukket opp på arbeidsplassen på fiskemarkedet lenger oppe på kysten. Veldig mange er berørt, sier atomforskeren til Dagbladet etter foredraget i Samfundet.

- Kunne noe vært gjort annerledes for å unngått utslippene fra Fukushima?

Doktoren tar en tenkepause.

- Ikke sett fra et forskers ståsted. Men vi vet ikke hva som har skjedd der inne. Vi må vite det først,sier han.

Gudsønn Bakgrunnen for at han tok en lang og slitsom snartur til Trondheim mens katastrofen eskalerer hjemme, er spesiell. Dr. Moto-yasa Kinoshita, nå prosjektleder i Japans atomenergikommisjon, har studert og forsket i Trondheim tidligere.

Han har en norsk gudsønn, Eirik Timo Bøe Villponen (24) fra Bærum, som går i gudfarens fotspor på NTNU. Før katastrofen hadde han lovet Eirik å komme til Samfundet, og det løftet ville han ikke bryte tross dramaet hjemme.

Trosset familien - Familien ville ikke at jeg skulle reise, og jeg måtte fly i 20 timer alle uvanlige ruter fordi Lufthansa ikke ville lande i Japan. Men nå er jeg her, sa den blide atomforskren for jubel fra et fullsatt samfunn.

På tross av at han har jobbet på og med katastrofekraftverket i Fukushima, brukte verken dr. Kinoshita eller studentene lang tid på situasjonen der akkurat nå.

Med familierøtter i Nagasaki der den ene atombomben falt i 1945, var den japanske eksperten vel så opptatt av fortid og framtid. Studentene som stilte spørsmål til eksperten var bare interessert i framtid.

Og det var også den som opptok den japanske forskeren med spesiell fokus på Norge.

- Framtidens drivstoff for kjernekraft er thorium, og det er det masse av i Norge. Jeg tipper at vi har thoriumkraftverk i drift om 30 år, og nå blir 95 prosent av all thorium i  verden utvunnet i kinesiske gruver, påpekte Kinoshita.

Om katastrofen i kraftverket han kjenner så godt, kom han bare med et par tekniske detaljer.

- Minst tre av eksplosjonene skyldtes hydrogen. De store problemene startet da strømmen gikk og kjølevannet fordampet.

Saltkjøling - Det tror jeg ikke hadde skjedd med mer moderne nedkjøling med salt, mente han. Over halvparten av tiden brukte han på thorium som drivstoff og flytende salt som kjøling istedenfor vann

Han var ikke i tvil om at det bare er kjernekraft som kan forsyne verden med energi i årtusener framover. Men det er ikke lenger industrien som bestemmer hva slags kjernekraft det blir satset på nå. Det er det folket, opinioen som bestemmer etter det som har skjedd.

- Sterkt i Hiroshima Trygve Westlye Fintland (25) fra Jæren var en av NTNU-studentene som hadde et gledelig gjensyn med dr. Kinoshita i går kveld.

- Han var tilrettelegger da 50-60 studenter fra NTNU var på tre ukers studietir i Japan for to år siden. Han tok oss med til Hiroshima, og vi fikk møte ett av iofrene som overlevde bomben i 1945. Det var en sterk opplevelse å møte nåtid og fortid på en slik møte. Det minnet har brent seg fast, sier NTNU-studenten til Dagbladet.  

 POPULÆR:  Mange av studentene ville møte  dr. Moto-yasu Kinoshita  foredraget om i  Studentersamfundet i Trondheim torsdag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
POPULÆR: Mange av studentene ville møte dr. Moto-yasu Kinoshita foredraget om i Studentersamfundet i Trondheim torsdag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer