Atomforskere dømt for spionasje i USA

En argentinskfødt atomfysiker er dømt til fem års fengsel i USA, for å ha forsøkt å selge atomvåpenhemmeligheter til Venezuela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

79 år gamle Pedro Leonardo Mascheroni arbeidet fra 1979 til 1988 ved Los Alamos National Laboratory i USA, der han hadde tilgang til topphemmelig informasjon om USAs atomvåpenprogram.

Den 71 år gamle kona hans, Marjorie Roxby Mascheroni, jobbet ved laboratoriet i nærmere 30 år, fra 1981 til 2010. Begge er amerikanske statsborgere.

I 2010 ble paret pågrepet etter å ha forsøkt å selge hemmeligstemplede dokumenter til det de trodde var en representant for venezuelanske myndigheter.

Den potensielle kjøperen var imidlertid agent for FBI, og paret ble pågrepet. Begge la alle kort på bordet.

Dommen mot Marjorie Roxby Mascheroni falt i august i fjor og lød på ett års fengsel. Onsdag falt dommen mot ektemannen, som fikk fem års fengsel.

Selv om ekteparet trodde at de hatt fått kontakt med en representant for myndighetene i Venezuela, er det ingenting som tyder på at landet verken har mottatt eller forsøkt å skaffe seg informasjon om hvordan man lager atomvåpen, understreker FBI. (©NTB)