Atomforskere jaktet på «skitten» bombe

Sivilkledd og med skjult atomutstyr i golfbager søkte forskere i fem amerikanske storbyer etter en radioaktiv bombe, rett før nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21. desember hevet amerikanske myndigheter terrorberedskapen til «orange kode» - den nest høyeste beredskapen de har. Jakten på skitne bomber forklarer delvis hvorfor, skriver Washington Post.

Med den store utendørs folkefesten nyttårsaften få dager unna sendte amerikanske myndigheter sine atomforskere ut i fem storbyer, Washington D.C., New York, Las Vegas, Los Angeles og Baltimore, på jakt etter radioaktive bomber.

Forskerne som ble sendt ut for å gjennomsøke de fem storbyene var kledd i sivilt og gjemte utstyret sitt i vanlige kofferter og golfbager, skriver Washington Post.

Fortsatt holdes hundrevis av forskere og eksperter på biologiske og radioaktive våpen i høy beredskap, på baser over hele landet, ifølge avisa.

Ifølge avisas kilder har amerikanske myndigheter stadig større problemer med å skille ny etterretning om mulige terroraksjoner, fra gamle opplysninger som har gått en runddans fra myndighetene via mediene til befolkningen og tilbake til myndighetene igjen.

Den orange beredskapen kom etter at amerikanske myndigheter snappet opp opplysninger som tydet på at al Qaida hadde konkrete planer om å styrte et fly i en amerikansk by eller i havet, eller at terrorister ville skyte ned et fly ved hjelp av en liten rakett.

Amerikanerne fryktet også at terrorister ville benytte en såkalt skitten bombe - en vanlig bombe med radioaktivt avfall - i en amerikansk storby på nyttårsaften. Jakten på slike bomber ga imidlertid ingen resultater, bortsett fra i Las Vegas, hvor en hjemløs mann hadde et lite medisinsk apparat som han hadde funnet, med et lite innhold av radium som slo ut på målerne. Den hjemløse mannen hadde oppbevart apparatet, som han ikke ante hva var, i hodeputa si.

Fem timer etter at detektorene hadde gitt utslag på apparatet, som var på størrelse med en sigar, kunne imidlertid de som fant det puste lettet ut - apparatet ble bekreftet å være ufarlig. Den hjemløse synes heller ikke å ha tatt skade av nærkontakten med det radioaktive apparatet.