Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomfront mot Sellafield-anlegget

MARRAKESH (Dagbladet): Miljøvernminister Børge Brende har fått med seg sine nordiske kolleger i en atom-front mot Storbritannia. I dag møter han Irlands miljøvernminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mået er å presse Storbritannia til å stoppe atomutslippene fra Sellafield-anlegget.

- Sellafield-anleggets utslipp går rett ut i Irskesjøen. Det er der atomforurensingen er størst. Nå vil vi vite mer om hvilken prosess Irland planlegger, sier Brende.

Irene raser

Bare tre dager etter at Brende ble miljøvernminister truet han Storbritannia med søksmål dersom ikke Sellafield sluttet å slippe ut radioaktive stoffer i Irskesjøen. Siden den gang har han fått sine nordiske kolleger med i kampen.

I dag, midt i klimaforhandlingenes innspurt i den marokkanske byen Marrakesh, går han i møte med Irlands miljøvernminister Noel Dempsey for å drøfte saken. De øvrige nordiske miljøvernministrene har også bedt om å få delta.

Irland hevder at Storbritannia bryter FNs Havrettskonvensjon ved å tillate produksjon av MOX-brensel (en blanding av plutonium og uran for bruk i atomkraftverk) ved Sellafield-anlegget.

Hemmelig

- Irland har allerede gått til sak mot Storbritannia på grunn av hemmelighold i forbindelse med utslippene fra Sellafield-anlegget. Nå vurderer irske myndigheter å reise sak for EU-domstolen. Det snakkes også om å få en folkerettslig gjennomgang av saken i Haag-domstolen. Dette vil vi vite mer om, sier Brende.

Utenriksdepartementet vurderer nå muligheten for søksmål.

FORURENSER: Det omstridte Sellafield-anlegget forurenser så mye at Norge har truet Storbritania med søksmål dersom ikke anlegget stanser de radioaktive utslippene i Irskesjøen.
Hele Norges coronakart