Atomfrykt etter sjokkrapport

Atomkraftverket på Kola i Nordøst-Russland er et av Russlands farligste. Bare i fjor var det ti nestenulykker ved anlegget, til tross for norsk millionstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atomkraftverket på Kola-halvøya, bare 25 mil øst for Norge, er et av de farligste i Russland. Bare i fjor skjedde det 10 nesten-ulykker på kraftverket, viser en en rapport fra det russiske atomtilsynet. Dette skjedde til tross for at norske myndigheter ga 100 millioner kroner til opprustning av verket, melder TV 2 i kveld.

Det er Moskva-avisen Isvestia som har fått tak i den hemmeligstemplede rapporten. Rapporten avdekker at det i fjor var 840 sikkerhetsbrudd ved landets 29 atomreaktorer. 90 av sikkerhetsbruddene blir betegnet som alvorlige.

Med sine 10 alvorlige sikkerhetsbrudd ligger atomkraftverket på Kola som nummer fire på lista over de russiske kraftverkene med dårligst sikkerhet.

Ordføreren rystet

- Tallene er alvorlige. De to reaktorene er usikre i utgangspunktet og vil aldri kunne nå vestlig standard. Men situasjonen hadde vært verre uten den norske pengestøtten, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern.

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Alfon Jerijärvi, sier til TV 2 at han spør seg hvor pengene fra Norge har tatt veien:

- Situasjonen er foruroligende. Jeg oppfatter det som at norske myndigheter bare bevilger pengene, og overlater Myndighetene i Moskva å gjøre noe med saken.

Jerijärvi utelukker ikke at det hadde vært mer hensiktsmessig å flytte deler av atomberedskapen i nordområdene til Øst-Finnmark.