Atomgrep bekymrer

Nord-Korea har vedtatt en ny lov som tydeliggjør at landet er en atomvåpen-stat, og tydeliggjør når de kan brukes.

ATOM: Kim Jong-un har lovfestet at Nord-Korea er en stat med atomvåpen. Foto: Korean Central News Agency / AP / NTB
ATOM: Kim Jong-un har lovfestet at Nord-Korea er en stat med atomvåpen. Foto: Korean Central News Agency / AP / NTB Vis mer
Publisert

- De hever en atomvåpenbasert avskrekkingsstrategi til en atomvåpenbasert kampstrategi.

Det sier militæranalytiker og Nord-Korea-ekspert Kim Tae-Woo til nyhetsbyrået Bloomberg, etter at landets leder i natt norsk tid presenterte en ny lov om hvordan landet kan gjennomføre såkalte «preventive angrep» med atomvåpen dersom de føler seg truet.

Den nye loven gir forsvaret tillatelse til å «automatisk» bruke atomvåpen mot fiendtlige styrker om landets lederskap blir angrepet. I tillegg ble en lov som gjør landets atomvåpenpolitikk umulig å reversere vedtatt.

- Det er en høyeffektiv, lavkostnads-måte å avskrekke angrep på Kim, sier militæranalytikeren.

- Hurra

- Ved å lovfeste atommakt-strategien, har vår nasjons status som en stat med atomvåpen blitt irreversibel, sa Kim da han la fram loven, ifølge det statlig kontrollerte nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

- Vi vil aldri overgi våre atomvåpen eller nedruste først, da ville vi ikke hatt noe å forhandle med, fortsatte Kim.

HENGES UT: Nord-Koreas diktator Kim Jong Un henges ut på nettet etter denne propaganda-videoen. Video: Reuters. Reporter: Vegard Kruger. Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået skal publikum i salen ha ropt «hurra» da Kim ankom.

Kim skal også ha referert til Sør-Koreas såkalte «Kill Chain»-strategi som begrunnelse for hvorfor den nye loven var nødvendig. «Kill Chain»-strategien går ut på at Sør-Korea vil angripe Nord-Koreas atombaser hvis de føler seg truet.

- Er her for å bli

- Nord-Korea ser trolig en verden som utvikler seg mot sine idealer, heller enn vekk fra dem, og det er derfor det er på tide å lovfeste at atomvåpnene er her for å bli, sier forsker Karl Friedhoff ved Chicago Council on Global Affairs til Washington Post.

USAs president Joe Biden har sagt at han er villig til å diskutere atomnedrustning med Nord-Korea «når som helst, og hvor som helst».

Flere forskere er nå bekymret for hva Nord-Korea kan gjøre.

- I korte trekk er det nå noen veldig vage og tvetydige omstendigheter hvor Nord-Korea sier at de kanskje kommer til å bruke atomvåpnene sine, skriver Chad O'Carroll, grunnlegger av nettsida NK News, som skriver om Nord-Korea, på Twitter.

- Jeg forestiller meg at formålet er å gi USAs og Sør-Koreas militærplanleggere en pause for å tenke over et mye bredere spenn av mulige handlinger enn tidligere, skriver han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer