Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Atomkraft er uaktuelt

Biodrivstoff heller ikke problemfritt, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Atomkraft er ikke aktuelt i Norge i overskuelig framtid.

Statsminister Jens Stoltenberg var krystallklar når han møtte tredjeklassene på sin gamle skole Oslo Katedralskole om miljø og klima i morges.

En av Katta-elevene ville vite hvorfor regjeringen satser på gasskraft med CO2-problemene som følger med. Nye atomkraftverk produserer strøm uten forurensning når avfallet blir gravd ned, var elevens forutsetning.

- Jeg er i mot atomkraft, la meg starte med det. Atomkraft er og vil bli en diskusjon i mange land, men ikke i Norge, sa Stoltenberg.

Han avviste atomkraft som potensiell energikilde fordi Norge fortsatt har mye ubenyttet vannkraft, fordi kraftforbruket er i ferd med å flate ut og fordi planleggingen av gasskraft er kommet langt.

Delte meninger om torium

Stoltenberg «slukte» heller ikke en påstand fra den fullsatte gymsalen om at torium er løsningen til trygg og forurensningsfri atomkraft.

- Dette er det delte meninger om blant forskere. Noen mener det vil ta 40-50 år før alle forholdene rundt torium er avklart, og vi følger spent med på hva forskerne finner ut, sa Stoltenberg.

 PÅ GAMLE TOMTER:  Statsminister Jens Stoltenberg møtte 3. klassingene i gymsalen på sin gamle skole «Katta» i dag - 29 år etter at han selv gikk ut fra skolen. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.
PÅ GAMLE TOMTER: Statsminister Jens Stoltenberg møtte 3. klassingene i gymsalen på sin gamle skole «Katta» i dag - 29 år etter at han selv gikk ut fra skolen. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix. Vis mer

I morgen drar statsministeren til Antarktis, og i dag dro han skrekkscenariene om issmelting for Katta-elevene.

-Kan når vi vil

- Det er tre grunner til ikke å gi opp. For det første viser historien at menneskene greier å løse  miljøproblemene når vi bestemmer oss. For det andre vet vi nå at skogen og ny teknologi for kraftverk basert på karboner hver seg kan fange 20 prosent av dagens CO2. Og for det tredje er det ikke lov å gi opp, sa statsministeren 29 år etter at han selv var russ på Katta.

Han demonstrerte at han hadde fulgt sånn passe godt med i naturfagtimene om «skog, fotosyntesen og CO2 og sånn».

Mat mot drivstoff

Statsministeren helte litt kaldt vann i blodet på elever  som etterlyste mer satsing på biodrivstoff.

- Vi vet at fattige mennesker bruker mellom 50 og 80 prosent av inntekten til mat. Når mais blir brukt til drivstoff istedenfor mat, øker matprisene. Og når vi hogger skog for å dyrke land, kjenner vi også miljøkonsekvensene av det. En teknologi som i alle fall er utviklet, er hvordan vi IKKE skal hogge skog. Den kunnskapen kan vi bruke mer, sa statsministeren før han måtte forlate sin gamle gymsal for å «gå på jobb».

IKKE FLERE: Atomkraft er ikke aktuelt i Norge, sa statsminister Jens Stoltenberg i dag. Halden og Kjeller har de to eneste reaktorene her i landet. Her fra en strålingskontroll ved reaktoren på Kjeller i 2006.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media