Atomkraftverk brøt sammen

Store deler av Moskva står stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det utbrøt komplett kaos i den russiske hovedstaden etter at et atomkraftverk sørøst for Moskva brøt sammen i dag.

Tusenvis av moskovitter ble uten strøm og vann i formiddagstimene, og store deler av trafikken i byen er lammet.

20.000 mennesker ble sittende fast i t-banetunneler der temperaturen raskt steg til rundt 30 varmegrader. Passasjerene ble evakuert etter en time i de stinne t-banevognene.

Andre ble stående bom fast i enorme trafikkøer, melder mosnews.com.

All aktivitet på Børsen i Moskva stoppet opp som følge av ulykken.

Eksplosjon

Kaoset oppsto som følge av en eksplosjon i en av stasjonene tilhørende atomkraftverket.

- Problemene oppsto i går kveld. Årsaken var en brann i deler av det elektriske anlegget ved Chagino-stasjonen. De ansatte tok seg av brannen i løpet av natta, og fikk byttet utstyr. Men i de travleste timene i morges gjenoppsto problemet, sier talskvinne Marita Nagoga, opplyser Mosnews.

LAMMET: Trafikken i Moskva er lammet etter en ulykke på et atomkraftverk. Store deler av byen er uten strøm og vann. Foto: Scanpix
LAMMET: Trafikken i Moskva er lammet etter en ulykke på et atomkraftverk. Store deler av byen er uten strøm og vann. Foto: Scanpix Vis mer

Problemene tvang teknikere til å slå av store deler av elektrisitetssystemet for å unngå å overbelaste kraftlinjene. Det skal ikke ha vært fare for at problemene skulle spre seg til resten av landets energiforsyning.

Irritert Putin

President Vladimir Putin legger skylda for ulykken på det russiske kraftmonopolet Unified Energy System (UES), melder nyhetsbyrået Reuters.

- Det er fullt mulig å snakke om manglende oppmerksomhet fra UES i forhold til selskapets nåværende aktivitet.

De burde ikke kun konsentrere seg om globale problemer i forhold til selskapets politikk og struktur, men også bry seg om dagens aktivitet, sier Putin ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Den russiske energiministeren Viktor Khristenko forklarte i parlamentet at ulykken skyldtes en brann og en eksplosjon i en av stasjonene. Som resultat av dette ble flere transformatorer ødelagt..

Det jobbes nå for fullt med å finne årsakene til eksplosjonen.

På grunn strømbruddet sluttet trafikklysene å virke, noe som igjen har ført til flere trafikkulykker i byen. All kollektivtrafikk har stått stille. Byens mobilnett virker fortsatt med et nødskrik, ved at de bruker reserveløsninger. Dersom strømmen ikke kommer tilbake snart kan også mobilnettet bryte helt sammen hvert øyeblikk.

Er du i Moskva? Send oss en mail