Atommakter på randen av krig

Forholdet mellom India og Pakistan er eksplosivt. Gjensidige artilleriangrep og rakettprøveskytinger fører atommaktene India og Pakistan nærmere en tredje krig om Kashmir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pakistanske presidenten Pervez Musharraf uttalte i et intervju med The Washington Post i går at situasjonen er eksplosiv. Han sa at India har benyttet massiv opprustning langs grensen og krigsretorikk for å destabilisere ham selv, regjeringen og Pakistan.

Musharraf lot ingen være i tvil om pakistanske myndigheters intensjoner.

- Om dette ender med krig, vil vi ta initiativ på indisk territorium.

Samtidig forsikret Musharraf at regjeringen gjør sitt ytterste for å forhindre militante aksjoner i Kashmir-området, men ga ingen eksempler. For dette måtte han tåle en skarp advarsel fra president George W. Bush. Den amerikanske presidenten uttalte i går fra Paris at Musharraf er nødt til å oppnå konkrete resultater i kampen mot de militante gruppene, og at dette er viktigere enn noe annet i konflikten akkurat nå.

Prøveskytinger

Pakistan testet både lørdag og i går raketter som kan bære atomstridshoder, trass oppfordringer om å utsette oppskytingene fordi forholdet til India er så spent at det truer freden i regionen.

Rakettene er egenproduserte av typen Hatf-3 og Ghauri. De har en rekkevidde på henholdsvis 290 og 1500 kilometer. Meningen er at testene skal fortsette til og med i morgen.

De første reaksjonene fra indiske myndigheter på oppskytingene var forholdsvis avmålte, men i en direkte overført fjernsynstale sa Indias statsminister Atal Behari Vajpayee i går at landets tålmodighet har tatt slutt.

Styrkeforhold India/Pakistan

Væpnede styrker:
India 1263000
Pakistan 620000

Kampfly:
India 738
Pakistan 353

Atomraketter:
India ca.60
Pakistan ca. 25

Krigsskip:
India 27
Pakistan 8

Ubåter:
India 16
Pakistan 10

(Kilde: Center for Strategic and International Studies, bbc.com)

- Det finnes en grense, slo han fast og oppfordret nasjonen til å stå samlet mot terrorisme.

Han uttalte også at India skulle ha slått tilbake mot Pakistan samme dag som det blodige selvmordsangrepet på den indiske nasjonalforsamlingen fant sted 13. desember i fjor. 14 mennesker mistet livet i skuddvekslingen ved parlamentet.

USAs utenriksminister Colin Powell var i helga oppgitt over de pakistanske prøveskytingene.

- Vi er skuffet. Jeg synes det var en unødvendig ting å gjøre nå, sa han.

Store tapstall

De siste seks månedene har India og Pakistan rustet opp og forsterket sin felles grense i den omstridte fjellregionen. Totalt har om lag en million soldater blitt forflyttet til Kashmir. I forrige uke posisjonerte dessuten India fem krigsskip i farvann nær Pakistan.

Artilleriangrep og andre sammenstøt langs grensen har mer eller mindre daglig krevd sivile ofre, soldater og såkalte «frihetskjempere» - den muslimske geriljaen APHC som vil løsrive den indiske delen av Kashmir, delstaten Jammu og Kashmir.

Vestlige analytikere er enige om at Indias militærapparat kan beseire Pakistan i en konvensjonell krig. Faren ligger i at en nedkjempet og desperat pakistansk hær vil ty til atomvåpen.

Lokalbefolkningen i Kashmir tar allerede sine forholdsregler. Alle som bor fem kilometer eller nærmere fra grensen har forlatt hjemmene sine. Familier samler eiendeler på traktorer og eselkjerrer og ruller av gårde mot tryggere områder.

Kashmir - stridsområde i mer enn 50 år

  • Inntil 1947 var Kashmir et selvstendig fyrstedømme i det britiske koloniområdet India.
  • I 1948 besluttet Kashmirs fyrste, Hari Singh, at området skulle gå sammen med den hindudominerte republikken India framfor det islamske Pakistan.
  • Samme år ble den første indisk-pakistanske krigen om Kashmir utkjempet. Området ble delt i to. Pakistan har aldri godtatt denne løsningen, og i 1965 kom det til en ny, kortvarig krig.
  • Det bor rundt 11 millioner mennesker i Kashmir-regionen. Tre fjerdedeler av disse holder til i den indiske delstaten Jammu og Kashmir. Samtidig er 75 prosent av befolkningen muslimer, mens resten for det meste er hinduer.
  • Muslimene i Kashmir er samlet i paraplyorganisasjonen All Parties Hurriyat Conference (APHC).
  • APHC er splittet i sitt syn på det endelige målet for sin kamp: Noen vil at området skal innlemmes i Pakistan, andre ønsker et helt selvstendig Kashmir.

Kilde: NTB

TESTET NY RAKETT: Pakistan sendte i går opp en Ghauri-rakett som kan føre atomstridshoder og har en rekkevidde på 1500 km.