Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomopprustning i Midtøsten

Seks arabiske land sier de vil begynne utvikling av atomteknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det internasjonale atområdet IAEA utpekte i går de seks landene. Algerie, Egypt, Marokko, Saudi-Arabia, Tunisia og Forente arabiske emirater melder alle interesse for atomteknologi.

Ifølge Times Online har alle seks et ønske om å bygge ut et sivilt atomprogram, for å møte økt energibehov.

Skepsis

Likevel møtes utviklingen med skepsis. Land som Egypt kan argumentere med et behov for billig energi i en tid hvor oljeprisen er høy. Men Saudi-Arabia, som har verdens største olje-reservoarer, kan ha vanskelig for å rettferdiggjøre et slikt argument.

Mark Fitzpatrick ved internasjonalt institutt for strategiske studier sier til Times Online at den nye utviklingen er et tydelig tegn på at landene ønsker et sikkerhetsskjold.

- Om Iran ikke var på vei mot atomvåpen ville de ikke hatt slikt hastverk, sier han.

Internasjonal politikk

John Kristen Skogan, seniorforsker ved institutt for forsvarsstudier, mener det er forholdsvis uproblematisk at disse landene nå ønsker å benytte seg av atomenergi. Likevel sier også han at det handler om relasjoner landene imellom.

OPPRUSTNING: Nye seks arabiske land ønsker atomprogram. Foto: Sacnpix
OPPRUSTNING: Nye seks arabiske land ønsker atomprogram. Foto: Sacnpix Vis mer

- Det er ikke utelukket at den økte muligheten for at Iran ønsker å anskaffe atomvåpen nå øker deres interesse for å skaffe seg bedre kunnskap om utnyttelsen av atomenergi, og dermed også atomvåpen, om ønskelig, sier Skogan til Dagbladet.no.

- Det er mange ulike motsetnings- og konkurranseforhold i Midtøsten, og hvis ett land ønsker å skaffe seg atomvåpen, kan dette skape en kjedereaksjon, sier han.

Men Skogan understreker at de ikke er noen tegn til at de seks landene som nå har meldt sin interesse har som mål å skaffe seg atomvåpen.

- Alle land har rett til å skaffe seg kunnskap om atomenergi. Det kan på mange virke paradoksalt at land som Saudi-Arabia vil benytte seg av atomenergi, men det er en interessant energiform, som er nyttig om en tenker langt fram i tid, sier han.

Ny linje

Skogan forteller at enkelte land i Midtøsten tidligere har ytret et ønske om å skape en atomfri region.

- Enkelte land, blant andre Egypt, har lenge ønsket å skape en atomfri region. Men denne tanken har vært relativ urealistisk ettersom Israel har atomvåpen, sier han.

I dag er Israel eneste land i Midtøsten som har atomvåpen.

image: Atomopprustning i Midtøsten

Iran har i lengre tid høstet kritikk for sin anrikning av uran, og overså i august fristen satt av FNs sikkerhetsråd til å stanse programmet.

Ifølge Skogan er det kun ett land i verden som noensinne har kvittet seg med atomvåpen, og det er Sør-Afrika.