- Atomopprustningen henger sammen med den skjeve fordelingen i verden

ElBaradei mottok Fredsprisen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hele den norske samfunnseliten med kong Harald og dronning Sonja i spissen var til stede da Mohamed ElBaradei og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus klokka 13.40 i dag.


Årets Fredspris deles mellom IAEA og ElBaradei personlig, og er på 10 millioner svenske kroner.

Styreleder i IAEA, den japanske ambassadøren Yukiya Amano, representerer atomenergibyrået på utdelingen.

- Atomnedrustning er avhengig av fred 

På pressekonferansen i går la ElBaradei vekt på sammenhengen mellom spredning av atomvåpen og ustabiliteten i verdens befolkning.

- Hvis det blir fred i en region, forsvinner behovet for atomopprustning i denne regionen, sa han. Som eksempel trakk han fram ustabiliteten i Midtøsten og nevnte spesielt Iran og Israel. Andre konfliktområder som ble nevnt, var Korea og India og Pakistan.

Sikkerhet og stabilitet henger sammen med den skjeve fordelingen av verdens ressurser, framholdt ElBaradei i talen under prisutdelingen.

- For 15 år siden, da den kalde krigen tok slutt, håpet mange av oss på en ny verdensorden. En verdensorden grunnlagt på menneskelig solidaritet, og som var rettferdig, inkluderende og effektiv. Men i dag er vi ikke engang i nærheten av dette målet. Vi har muligens revet ned murene mellom øst og vest, men vi har fortsatt til gode å bygge bruer mellom nord og sør, mellom rik og fattig, sa prisvinneren, og brukte et bilde for å understreke sitt poeng:

Mohamed ElBaradei og den japanske IAEA-ambassadøren Yukiya Amano ankommer seremonien i Oslo rådhus. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Mohamed ElBaradei og den japanske IAEA-ambassadøren Yukiya Amano ankommer seremonien i Oslo rådhus. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

- Vi er tusen mennesker her i dag i dette storslåtte rommet. Forestill dere at vi i denne salen representerer verdens befolkning. De 200 menneskene som sitter foran meg på min venstre side, er de velstående i verden, som forbruker 80 % av de tilgjengelige ressursene. 400 mennensker på min høyre side lever på en inntekt mindre enn to dollar om dagen. Denne underprivilegerte gruppa er ikke mindre intelligente eller mindre verdifulle enn sine medmennesker på den andre siden av midtgangen. De er simpelthen født til denne skjebnen.

Tre punkter for fred

ElBaradei vektla at skjevfordelingen i verden fører til ustabilitet blant befolkningsgrupper og regioner, som igjen fører til sikkerhetspolitiske problemstillinger og i sin tur ønske om atomvåpenopprustning.

I dag finnes det 27 000 atomstridshoder i verden. ElBaradei listet opp det han kalte tre veldig viktige momenter for å oppnå en fredelig verden:

  • Vi må forsikre oss om at ingen flere land skaffer seg disse dødelige våpnene.
  • Vi må forsikre oss om at stater som allerede har atomvåpen, tar de nødvendige skritt for å ruste ned.
  • Vi må opprette et sikkerhetspolitisk system som ikke er avhengig av nærværet av atomvåpen.

- Er disse målsetningene realistiske og innen rekkevidde? Jeg tror de er det, avsluttet fredsprisvinneren.

- Bredt internasjonalt samarbeid vesentlig 

- I en tid da trusselen fra kjernevåpen øker på ny, ønsker Den norske Nobelkomité å understreke at denne trusselen må håndteres gjennom et så bredt internasjonalt samarbeid som mulig, sa leder for Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs.

- I dag kommer dette klarest til uttrykk gjennom arbeidet til IAEA og generaldirektøren, fortsatte komitélederen.

- I en tid da nedrustningsarbeidet står i stampe, da det er fare for spredning av atomvåpen, både til stater og terrorrgruopper, og da kjernekraft på ny ser ut til å spille en økende rolle, er IAEAs innsats uvurderlig viktig.

- ElBaradei tar aktivt del i debatten om framtidas ikkespredningsregime. Prisen er derfor i aller høyeste grad en hyllest til ElBaradei personlig, men den representerer også et håndslag til de 2300 ansatte fra 90 land som i dag arbeider i IAEA, sa Mjøs.

Arbeidet for atomnedrustning har tidligere fått prisen på 70-, 80- og 90-tallet.

- Det har gjennom åra blitt flere Fredspriser til de mange som arbeider mot kjernevåpen. Suksessene har likevel vært få og tilbakeslagene mange. Også i IAEAs tilfelle har man opplevd skuffelse, men vi kan ikke gi opp.

Samfunnstoppene til stede

I salen satt blant andre - i tillegg til kongefamilien ved kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon - Nobelkomiteen, regjeringen, stortingsrepresentanter og sametingsrepresentanter, i tillegg til konferansierene på Nobelkonserten, Salma Hayek og Julianne Moore, samt Bob Geldof, som er foreslått til prisen flere ganger. Veteraner som Kjell Magne Bondevik og Kåre Willoch var også til stede.

Det var 199 kandidater til Fredsprisen i år.

Prisen deles alltid ut på Alfred Nobels dødsdag 10. desember.

- KAN IKKE GI OPP: - Vi kan ikke gi opp kampen mot atomvåpen, sa Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs.
I SPISSEN: Kongefamilien ved kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon frontet representantene fra norsk samfunnsliv som overvar prisutdelingen.