USA, Storbritannia og Australia:

Atompakt mot Kina kan provosere

Australia skal bygge tolv atomdrevne ubåter i et nytt partnerskap med USA og Storbritannia. Det kunngjorde de tre landenes ledere onsdag.

MØTTES: President Joe Biden (i midten) presenterte det nye partnerskapet sammen med Australias statsminister Scott Morrison (til venstre) og Storbritannias statsminister Boris Johnson (til høyre) sent onsdag kveld norsk tid. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
MØTTES: President Joe Biden (i midten) presenterte det nye partnerskapet sammen med Australias statsminister Scott Morrison (til venstre) og Storbritannias statsminister Boris Johnson (til høyre) sent onsdag kveld norsk tid. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Partnerskapet får navnet Aukus og åpner for at de tre landene kan dele teknologi som dekker blant annet nettsikkerhet, kunstig intelligens, undervannssystemer og langtrekkende angrepsevner.

Det kunngjorde USAs president Joe Biden, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Australias statsminister Scott Morrison på et videomøte onsdag kveld norsk tid.

- I dag inngår våre land neste generasjons partnerskap ved å bygge på et sterkt grunnlag av etablert tillit, sa Morrison.

- Vi har alltid sett verden gjennom den samme linsen. Vi har alltid hatt tro på en verden som fremmer frihet, respekterer menneskeverd, rettsregler, selvstendige lands uavhengighet, og fredelig sameksistens mellom land, sa han.

KRITISK: Australias statsminister Scott Morrison er ikke en populær mann i hjemlandet om dagen. Video: AP Vis mer

Kan provosere Kina

Den nye alliansen gjenspeiler en større trend der viktige europeiske partnere spiller en rolle i det indopasifiske området.

- Vi har behov for å kunne se både på det nåværende strategiske bildet i regionen og på hvordan det kan komme til å utvikle seg, sa Biden.

Johnson sa at alliansen vil gjøre det mulig for de tre engelskspråklige demokratiene å styrke sine bånd og styrke fokus i det han kalte en stadig mer komplisert del av verden.

Før avtalen ble inngått, forsøkte en høytstående tjenesteperson i Biden-administrasjonen å tone ned ideen om at alliansen skulle ha til hensikt å fungere som et avskrekkingsmiddel mot Kina i regionen. Alliansen retter seg ikke mot noe enkelt land, uttalte vedkommende.

Kina kommer trolig til å se på samarbeidspakten mellom USA, Storbritannia og Australia som en provokasjon.

Atomdrevne ubåter

Som del av partnerskapet får Australia tilgang på atomubåtteknologi.

- Vi planlegger å bygge disse atomubåtene i Adelaide i Australia i tett samarbeid med USA og Storbritannia, sa Morrison.

Atomubåtene er ikke ment til å utstyres med atomvåpen, uttalte lederne.

- Ubåtene skal drives av kjernefysiske reaktorer, ikke utstyres med atomvåpen, understreket Johnson, som sa at avtalen har til hensikt å ivareta sikkerhet og stabilitet i det indopasifiske området, samt skape arbeidsplasser i Storbritannia.

Avtalen falt ikke i god smak i Frankrike. Franske Naval Group har tidligere forhandlet fram en avtale verdt om lag 314 milliarder kroner om salg av tolv konvensjonelle ubåter til Australia.

Fransk misnøye

- Australia ønsket ikke å gå videre til neste fase i programmet, noe som er en stor skuffelse for Naval Group, som har tilbudt Australia konvensjonelle ubåter av ypperste yteevne, uttaler selskapet til nyhetsbyrået AFP.

Naval Groups avtale med Australia hadde havnet flere år på etterskudd. Prosjektet overskred budsjettet og ble tema i australsk innenrikspolitikk.

Så sent som i juni lovet Frankrikes president Emmanuel Macron fullstendig forpliktelse overfor avtalen. Men en høytstående australsk tjenesteperson sa på samme tid at Australia var i gang med å vurdere alternativer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer